Közélet

2011.10.03. 15:42

Mi lesz Csokonai iskolájával? Jövendölés állami felügyelettel

Közérdekű gyűjtemény vagy közérdekű muzeális kiállító hely legyen a csurgói múzeumból? A bezárt kulturális fellegvár sorsa több mint bizonytalan.

Varga Andrea

Horváth József alpolgármester szerint az előbbit kellene szorgalmazni, hiszen utóbbi esetben gyűjtés nem folytatható. A takarékossági intézkedések következtében került górcső alá a csurgói múzeum. Mivel a városi büdzsé forráshiányát megelőlegező bank a nem kötelező feladatok radikális csökkentését várja el, arról is volt már szó, hogy előzetes bejelentkezéssel lesz csak látogatható az intézmény, állandó nyitva tartás nélkül.

A korábban különböző épületekben tárolt anyag 1993-ban került jelenlegi helyére, abba az épületbe, ahol Csokonai tanított. Az épületet a református gimnázium 50 évre bocsátotta a város rendelkezésére, múzeum céljára. A Somogy Megyei Önkormányzattal kötött megállapodás szerint a gyűjtemény 1992 augusztus 3-án került a város tulajdonába, de fenntartóként mai napig a megyei múzeum szerepel, mert az új fenntartó nem kérte a gyűjtemény nyilvántartásba vételét. Az ezt tárgyaló előterjesztéséből kiderül: ugyanígy nem kötötték meg azt a megállapodást, amely felsőfokú végzettségű szakember híján külön szavatolja a két múzeum közötti folyamatos szakmai kapcsolattartást. (A jelenlegi főállású gyűjteménykezelőnek középfokú végzettsége van.) Tíz éve a polgármesteri hivatal a múzeumi szakfeladatot átadta a Városi Könyvtárnak, a múzeum szakmai önállóságának meghagyásával.

Füstös János könyvtár igazgató a jogi és szakmai hiányosságok felmérést, a szükséges intézkedések összefoglalását kérte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékeseitől. A minisztérium szakfelügyeletet rendelt el.Az önkormányzat anyagi helyzetére tekintettel a közérdekű muzeális kiállító helyre vonatkozó működési engedélynek van realitása, itt személyi feltétel a közművelődési szakember, ebben az esetben viszont gyűjtés nem folytatható. Másik esetben, ha közérdekű gyűjteményre módosítanak, akkor kötelező az épület mechanikus és elektronikus védelme,  valamint a gyűjtőkörnek megfelelő muzeológus munkakör létesítése. 
 
A működési engedély módosítását csak a szakértői vélemény után lehet kezdeményezni a szaktárcánál.
Füstös János polgármester ugyanakkor előremutató megoldásként említette, hogy a Somogy Megyei Református Egyházmegyével való együttműködés lehetősége is felmerült.

Harminchat éves a múzeum

1975-ben nyitott múzeumot Csurgón a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága, amely több helyen is működött. Jelenleg 8318 tárgyat, 3649 fotót, 4787 dokumentumot, 3440 könyvet és folyóiratot tudhat magáénak az intézmény. A múzeum gyűjteményéből két állandó kiállítás nyílt, adományok révén négy állandó képzőművészeti kiállítás, valamint bormúzeum kapott itt helyet.

Címkék#Csurgó
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!