Közélet

2011.10.21. 07:43

Munkát ad a földprogram, 36 milliós támogatás nyolc falunak

Rövidesen hozzájuthatnak a nyertes somogyi települések ahhoz a támogatáshoz, amelyet a közigazgatási és igazságügyi, valamint a Belügyminisztérium biztosít számukra. S amelyből a nyolc sikeresen pályázó faluban jórészt konyhanövényeket termelnek majd a helyben működő konyhák számára.

Márkus Kata

Somogyban Tengődön, Somogyegresen, Szilvásszentmártonban, Somogyacsán, Pálmajorban, Törökkoppányban, Visnyén és Csákányban még az idén elindul az a program, amelynek keretében szociálisan hátrányos helyzetű emberek megélhetését segítenék. Mégpedig úgy, hogy a termesztéshez, tenyésztéshez szükséges anyagokat, eszközvásárlást, mezőgazdasági gépek üzemeltetését, karbantartását finanszírozzák. Illetve közfoglalkoztatási bérre, munkába járással kapcsolatos utazási költségre, munka-védő ruházatra fordíthatják a nyertesek a pénzt. A beérkezett pályázatokról szeptemberben döntött a közigazgatási és igazságügyi miniszter, az év végig nyújtható a támogatás, és jövő év június 30-ig kell megvalósítani a programot.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Helyben termelt zöldségből főznének
[/caption]

A Somogy Megyei Kormányhivatal a nyolc nyertes pályázó részére 51 fő foglalkoztatásához 36 millió 740 ezer forint közfoglalkoztatási támogatást kapott. A Belügyminisztérium, a Somogy Megyei Kormányhivatal és annak munkaügyi központja aláírta az erről szóló háromoldalú megállapodást. A nyertes pályázókkal a kirendeltségek kötnek szerződést, ez folyamatban van. A támogatást előfinanszírozásban fizetik ki a településeknek.



Most kötik a szerződéseket az önkormányzatok

Pálmajor már megkötötte a támogatásról szóló szerződést – tudtuk meg Pozsonyi Erika polgármestertől –, tíz embert tudunk foglalkoztatni nyolc órában a pénzből. Három eddig műveletlen földet vonunk be a programba, már készítjük elő a szántásra. Az itt termelt konyhakerti zöldségeket pedig a hatvan főre főző konyhánkban dolgozzuk majd föl, illetve savanyítjuk.

Törökkoppányban is megkapták már a támogatási szerződést, ám még képviselő-testületi döntésre van szükség ahhoz, hogy az igényelt egymillió és megítélt 800 ezer forint közötti különbözetet kipótolja-e az önkormányzat. S akkor változatlan tartalommal indulhat a program. – Januártól újraindul az önkormányzati konyhánk – mondta el érdeklődésünkre Ifj. Varga György polgármester –, ami aztán a támogatott családok által termelt zöldségek felvevőpiaca lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!