Közélet

2011.10.19. 06:57

Négycsillagos üzleti érzék: szálloda a volt képviselő telkén

Négycsillagos szálloda építését pályáztatta meg a fürdő mellé Kaposvár. A beruházónak meg kell egyeznie egy magántulajdonossal is annak 974 négyzetméteréről. A tulajdonos Kovács József volt önkormányzati képviselő.

Balassa Tamás

Kovács József meglepetten fogadta érdeklődésünket. Aztán némiképp türelmetlen lett a körülményes kérdés hallatán, de mentségünkre legyen mondva, nem minden nap igyekszünk megfogalmazni egy kérdést: milyen érzés egy négycsillagos szállodaépítés „útjában” lenni konstruktív befektetőként? Megnyugodtunk: Kovács József több mint húsz éve szerezte a területet, így annak felértékelődését politikai tőkéhez kötődő számítás nem alapozhatta meg, képviselőként bizalmas üzleti információhoz e tárgykörben végképp nem férhetett.

Még húsz ilyen év után is óva intenénk tehát olvasóinkat attól, hogy kisvárosi panamára gondoljanak az elszámoltatás kellős közepén (néhányan arra gondoltak). A Kapos-Fókusz Kft. tulajdonosaként Kovács nem tudhatta a rendszerváltáskor, mit tervez a város később a Jókai-ligetben. Arra csak a régiek emlékezhetnek, fogalmaz egy önkormányzati informátorunk, hogy nem mai keletű a fürdő- és szállodaépítés gondolata: egy korabeli elképzelés az osztrák tőkére épített a húskombinát áruexportértékét is mérlegre téve, de mindezt elfojtották az átkos viszonyok.

Jó üzleti érzék – és szerencse, de az a jó üzleti érzék barátja – kellett tehát a sikerhez. Bár ezt azért még korai lenne kijelenteni, hiszen a városházától megtudtuk, vaktában hirdették meg október 20-i határidővel a pályázatot. Befektetőjelölt nincs a láthatáron. De miért is nem képviselő már Kovács József (miért, már nem az?, kérdezte egy forrásunk), ha üzletemberként ilyen kiválóak a megérzései? A válasz pártja, a Fidesz-KDNP önkormányzati választási reformjában található: a testületeket nagyjából harmadolták, s ezzel nem kevés közpénzt takarítottak meg az államnak.

Ha sehol semmi telekpanama, akkor jogos a kérdés: miért kerítünk a történetnek ekkora feneket? Azért, mert szeretnénk megőrizni a városban a „tiszta kezek” gyakorlatát, hiszen Kaposvárt elkerülték az elmúlt évek nagy önkormányzati panamái. Ezzel együtt is tudni érdemes, hogy vállalkozói körökben itt is beszédtéma a tenderek elnyerésének metodikája. (Reprezentatív kutatás szerint a magyar felsővezetők 30 százaléka nem utasítana el korrupciós ajánlatot, s az adatok alapján az a feltételezés, hogy a nyilvánosságra került korrupciós esetek csak a „jéghegy csúcsát” jelentik, tizedük kerül csak nyilvánosságra.) De – és ez fontos – elmarasztalás Kaposvárt nem sújtotta.

Az ingatlanüzemeltetéssel foglalkozó Kapos-Fókusz tulajdonosaként Kovács József 2002-ben került a képviselő-testületbe. Korábban Csillag Gusztáv ügyvéd indult a helyén, a 2. számú választókörzetben, de alulmaradt. Kovács nyert 47 százalékkal akkor, amikor még több párt, több induló jutott. Négy év múlva, 2006-ban újrázott, s csaknem 60 százalékkal a középmezőnyben végzett, a Fideszben a hetvenközeliek sem voltak kevesek, de akadt 55 százalék körüli eredmény is. A mesterember vállalkozó, akit göndörsége mellett matuzsálem bogárhátújáról és trombitatudásáról is ismerhet a közönség, nyolc évig szolgálta a várost a polgári frakcióban.

A Kapos-Fókusz 2002 októberében adta be átírási kérelmét a fürdő melletti beépített ingatlanra. A terület, illetve az épület a fiatalság szórakozóhelyeként üzemel évek óta. Az önkormányzat a minap hirdetett meg eladásra két darab Kapos-parti területe közül (7082 és 7083-as helyrajzi számok) legfeljebb két hektárt. E területet a vevő igénye szerint alakítanák ki, a fürdőhöz minél közelebb, átjárást biztosítva. Ez a magántulajdon (7092/2) érintésével lehetséges. Érdekesség, hogy Kovácsot a fürdővezetésben lehetséges utódként említik egymástól független forrásaink, a volt képviselő azonban a holdinggal nem került pozícióba. Ott volt viszont, akkor már testületi funkció nélkül és kis meglepetésre a fürdőépítésben kifizetés nélkül maradt vállalkozók tavalyi tüntetésén.

A volt képviselő cége pavilonok üzemeltetésével is foglalkozik. Tizenkét telephelyének nagy része 2002. végétől, 2003. tavaszától létezik. Az internetes lista nem teljes: nincs köztük az a három pavilon, melyet a Noszlopy utca sétálószakaszán találhatunk. Ezek a közgyűlést is megjárták előterjesztésként. A pavilonok a város hozzájárulásával épültek, s ezzel együtt felújították a nyilvános illemhelyet. Az Agro-Centrál Bt. üzemeltette a létesítményeket, amit Kaposvár később 15 éves közterület-használati díjmentességgel támogatott később. A közgyűlés 2009-ben szavazott arról, hogy a Kapos-Fókusz átvegye a díszpavilonok üzemeltetését. Miután az illemhely és a pavilonok működtetése nem rentábilis, arról is döntöttek, hogy az üzemeltetőt az illemhely víz-, csatorna- és áramdíjának megfizetésével támogatják. A jogi és összeférhetetlenségi bizottság a javaslatot nem támogatta, a pénzügyi egy kitétellel igen: „az illemhely nyitva tartását 9-18 óra között, rendezvény idején azok végéig kell biztosítani.”A pavilonok már 2003-ban jó üzletnek tűntek: akkor két lehetőséget hirdetett meg a város. Egy pályázó volt, a Kapos-Fókusz. A Bethlen térit azóta felszámolta a tulajdonos, és éppen árulja egymillió forintért. Az üzleteket sújtó válságot sem lehetett előre látni.


Kaposvár minőségi szálláshelyfejlesztést szeretne

A fürdő rentabilitása, így a város életében is fontos szállodafejlesztés (a 2007-es turizmuskoncepció már számol ezzel) szempontjából megnyugtató, hogy a Kapos-Fókusz partner a beruházásban. Ha netán ellenzéki képviselő volna a tulajdonos vagy egy kerékkötő, akkor kicsivel nehezebb volna az önkormányzat dolga. Azért megkérdeztük, a város nem kívánta-e a tulajdonost kivásárolni, hogy tiszta kép álljon egy leendő befektető előtt?

„A város nem vásárolni akar telket, hanem eladni, nem pénzt akar kiadni, hanem bevételt akar szerezni – közölte Répás Orsolya sajtófőnök. – A két önkormányzati tulajdonban levő területet ezért ajánlottuk fel szívesen szállodaépítés céljára. Kaposvár turisztikai fejlődésének szempontjából elengedhetetlen egy minőségi szálláshely megépítése, de ezt magánberuházásban képzeljük el.” Információnk szerint a befektetői szándék konkrét, s így talán nem kell sokáig várni a jelentkezőre. Ilyen örömhírrel a városháza nem tudott szolgálni. Kovács József azt mondta: drukkol, hogy sikerüljön a Kaposvárnak fontos szállodafejlesztés, s jó lenne, ha az Új Széchenyi Terv új szálláshelyekre írna ki pályázatot.


Épülne a huszadik

Kaposváron 19 hotel és panzió 725 szobát kínál döntően a kétcsillagos kategóriában a város pályázati anyagának tanúsága szerint. A Kapos 176 és a Dorottya 20 helye háromcsillagos, utóbbit egy nagyberuházással ezekben a hetekben teszik négycsillagossá.

A városban 1883 szálláshely van, a kollégiumokkal és diákotthonokkal együtt (ezek a helyek háromnegyedét adják). A fürdő mellé megálmodott négycsillagos szálloda (minimum egy, maximum két hektár, 3-9 méter közötti építménymagasság, 5-6 szint) összesen 80-120 szobával számol. A telekár egy hektárra számolva nettó 105 millió forint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!