Közélet

2011.10.30. 17:15

Somogyi temetők üzenete

Elmúlás és emlékezés: mindenszentek, s halottak napja előtt rendhagyó tárlat nyílt vasárnap délután a kaposvári Keleti temető ravatalozójában. Temetőink üzenete címmel fotópályázatot hirdetett a Somogy Megyei Temetkezési Kft., a Somogyi Hírlap és a Mementó Somogy Alapítvány.

Harsányi Miklós

Hatvankilenc szerzőtől több mint félezer felvétel érkezett hírportálunk e-mail fiókjába, a képeket hat tagú zsűri válogatta ki. Czene Attila, lapunk felelős szerkesztője köszöntötte az első alkalommal megrendezett temetői fotótárlat vendégeit, az ünnepségen részt vett Szita Károly, Kaposvár polgármestere is.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hatvankilenc szerzőtől több mint félezer felvétel érkezett hozzánk
[/caption]

– Az őseink, elődeink tisztelete nem más, mint saját múltunk emlékének ápolása – hangoztatta Puskás Béla, a megyei temetkezési kft. igazgatója. – Ahogyan halottainkat tiszteljük, úgy viselkedünk az élőkkel is.A temető az emberiség lelkiismeretének fokmérője, kultúrájának, civilizációjának kifejezője. Nem csak kövek és fejfák összessége, hanem a múltunk kézzel fokható bizonyítéka is.
– A temető a legtiszteletreméltóbb emberi érzéseket szolgálja; az őszinte kegyelet és érdek nélküli szeretet kifejező helye – fogalmazott.

Érzelmeket kiváltó fotók, gondolatokat ébresztő felvételek tanúskodnak életről, reményről, elmúlásról. Sírok, keresztek, fejfák sokaságát örökítették meg az alkotók. Valamennyi fekete-fehér és színes mű Somogyban készült, egyfajta tükröt tartva az emlékezők elé. Géger Melinda művészettörténész méltatta a fotósok munkáit, akik sokféle megközelítésben, egyéni módon láttatják a sírkerteket. S egy-egy megörökített pillanat nyomán mindannyian szembesülünk közös emberi sorssal.
A tárlatnyitó végén felszentelték a ravatal előtti téren felállított lélekharangot, amelyet Agg József prépost áldott meg.


Különdíj a fotósoknak

Adelmann István
kaposvári alkotó a fonyódi régi temetőben készült felvétel nyerte meg a fotópályázatot. Gájer Szilárd a második helyen végzett, Szabó Mihály harmadik lett. Mindkét fotós marcali. Ezen felül átadtak még egy elismerést: a Somogyi Hírlap különdíját Kántor Szilárd vette át Czene Attila felelős szerkesztőtől.
A kiállítás az év végéig látható a Keleti temető ravatalozójában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!