Közélet

2011.10.18. 19:07

Tájvédelmi tűréshatás? Ráfolyik a szemét toponári szégyenútra

Az egyetlen konténer már nem is látszik a szeméttől, ami csaknem kifolyik az útra. A toponári szőlőhegyen, egy tájvédelmi körzet határában.

Márkus Kata

Szeptemberben már többször foglalkoztunk a toponári szőlőhegy felé vezető út menti szemétdombbal. Az akkori áldatlan állapotokat néhány illegális szemetelő beazonosítása, felszólítások, szabálysértési eljárás után felszámolta a város. Ám ha lehet, most még tarthatatlanabb a helyzet, mint mielőtt elszállíttatták a szemetet. Az egyetlen kiskonténer már nem is látszik a szeméttől, ami csaknem kifolyik az útra. Egy tájvédelmi körzet határában.

A civilek annál többet nem tehetnek, mint hogy konkrét rendszámokat, fényképeket adnak át a városgondnokságnak – mondta Sárdi Péter, a Deseda Tájvédeleméért és Fejlesztéséért Közhasznú Egyesület elnöke –, ám hatósági ellenőrzést már nem végezhetnek. Jelenleg legalább húsz köbméter szemét vár elvitelre, a konténert meg sem lehet már közelíteni. Az látszik, hogy egyesek sportot űznek abból, hogy oda hordják a szemetüket, s most súlyosbítja a helyzetet, hogy a lomtalanításból származó hulladék is ott van a konténer mellett, kidobott székek, heverők.

Sárdi Pétertől megtudtuk: még a nyár végén, kísérleti jelleggel, november 30-ig szóló szerződést kötöttek a szemét elszállítására. A költségek felét a város fizeti, a másik felét pedig az egyesületi tagok, a részönkormányzat, a horgászok és a sportolók teszik hozzá.
– Ám az utóbbiak már jelezték, hogy nem kívánják meghosszabbítani a szerződést, mert a jelenlegi helyzet nem felel meg nekik – tette hozzá Sárdi Péter. – Kértem már a városgondnokságtól, hogy küldjenek közmunkást a területre, aki figyeli, hogy ki, mit visz oda. Megoldás lehet még kamera felszerelése is, vagy hogy a lakók háztartásonként kötnek szerződést a szolgáltatóval. Ám ebben az esetben garanciát kérnek arra, hogy havas, esős időben, sárban is elviszik a szemetet a házaik elöl.

Kamera vagy egyedi szemétszállítás lehet a megoldás?

Úgy fest, az illegális szemetelők felszólítása, szabálysértési eljárások kezdeményezése nem hozta meg a várt eredményt; egyelőre semmiféle vissztartóerővel nem bírnak az intézkedések. S az is egyre valószínűbb, hogy az egyetlen kis konténer nem elegendő a korábbi két nagy helyett. Bár a lakók állítják: ha csak a jogosultak hordanák oda a hulladékot, s rendszeresen ürítenék a tárolót, talán elég lenne a kisebb edény is.

A probléma amúgy ismert a város vezetése előtt. Érdeklődésünkre azt közölték: a zártkertekben a hulladékgyűjtő konténerek használata helyett a KVG Zrt. egyéni, a belterületen is használatos szerződés alapján, az ingatlanok elé kihelyezett edényzet heti egyszeri ürítésével viszi el a hulladékot.

– Toponáron a város azért vállalta fel a konténer fenntartását és a költségek felét – tájékoztatott Répás Orsolya, a városháza sajtószóvivője –, mert sok a turista, s az ott lakókra nem akartuk áthárítani az általuk „termelt” hulladék elszállításának költségeit. A korábbi, két nagyobb konténert természetesen vissza lehet állítani, de ez nem oldja meg a problémát. Hiszen ha csak a lakók kommunális szemete lenne benne, akkor elég lenne a kisebb konténer is, de sajnos valakik egyéb hulladékot is odahordanak. Hogy az ott lakókat ne zavarja a kialakult helyzet, a városgondnokság hétfőn ismét megkezdte a szemét elhordását. Ezért természetesen nem kell fizetniük sem a lakóknak, sem a helyi egyesületeknek.



Répás Orsolya szerint megoldás lehetne a házaknál levő egyedi szemétszállítás bevezetése a toponári szőlőhegyen is, vagy egy megfigyelő kamera felszerelése. Mindkettőn dolgoznak a városházán. A városgondnokság munkatársai pedig szinte állandóan a helyszínen tartózkodnak, hogy megelőzzék az újabb illegális szemétlerakást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!