Közélet

2011.10.03. 18:39

Tíz éve nem látott forgalom, benzinárral nő a vonatozók száma

Rázkódó szerelvények, lassú és összegrafitizett vasúti kocsik, nagytakarításra váró mosdók: a gyakran felrótt gondok ellenére új trend figyelhető meg a közösségi közlekedésben. Tíz év óta idén először nőtt azok száma, akik utazáskor a vasutat választják.

Harsányi Miklós

Megfordult az utóbbi évek kedvezőtlen vasúti utasvesztési folyamata, állítja a vasúttársaság.
A MÁV-Start Zrt. – augusztus végéig – bő 3,5 millióval több fizető utast szállított Magyarországon, mint tavaly. Ők a korábbinál csaknem 160 millió kilométerrel többet tettek meg a vonatokon. Somogyban is többen váltottak jegyet.

Somogyban augusztus végéig hat százalékos utas növekedést figyeltek meg. Kaposvár vezeti a legforgalmasabb somogyi állomások listáját: az érkező-, induló-, átmenő-, ingyen és fizető utasok száma 417 700 volt a nyár végéig. Siófok a 236 ezres mutatóval előzte meg a harmadik helyen lévő Fonyódot, ahol 191 ezer utast regisztráltak.
– A bulituristák nagyon meghúzták a vasúti forgalmat – bizonygatta hétfőn egy somogyi mozdonyvezető. – A szokatlanul enyhe ősz is megdobta a forgalmat: még az elmúlt hetekben  is rengetegen váltottak jegyet. A fővárosból, Pécsről és Szombathely térségéből is sokan jöttek a Balaton-partra.Szeptemberig az összes megváltott jegyek és bérletek közül a teljesárú jegyek aránya 15 százalék volt – részletezte érdeklődésünkre a MÁV kommunikációs osztálya. Az 50 százalékos menetjegyek aránya 24 százalékot tett ki, míg a 90 százalékos menetjegyeké nyolc százalék volt. A dolgozó bérletek aránya 11-, a tanuló bérleteké 26-, s minden egyéb jegy 16 százalékos arányt képvisel.
– Nagyszerű a növekedés – reagált megkeresésünkre Schiszler László, a MÁV nyugalmazott kaposvári csomóponti-főnöke. – Csakhogy az utasszám emelkedésben a 400 forint körüli benzinár erősen közrejátszhatott. Az utóbbi időben nagyon sokan letették az autót, egyszerűen nem futja tankolásra. Ha feltétlenül utazni kell, akkor vonatra szállnak. Szerintem még többen választanák a vasutat, ha rendbe tennék a pályákat és gyorsabban robonának a szerelvények. Az is kedvező változást eredményezhet, ha az utasok elvárásaihoz még jobban igazodna a menetrend.

Kevesebb a tanuló bérletes

Az autóbusz közlekedésben a korábbihoz hasonló utasforgalmi adatokra számít a Kapos Volán Zrt. Somogyban tavaly 17,4 millió utas vette igénybe a 475,7 ezer helyközi autóbuszjáratot, míg tíz éve 21,9 millió utast szállítottak.
– Idén változás látszik a jegyfajták összetételében – tudtuk meg Kovács Melindától, a zrt. vezérigazgatói asszisztensétől. Hozzátette: emelkedik a dolgozói bérletek száma, míg a teljes árú menetjegyeknél és a tanuló bérleteknél visszaesés mutatkozik.

A helyközi autóbusz vonalhálózaton – Kaszópuszta kivételével – valamennyi somogyi település elérhető. Jellemző az aprófalvas település szerkezet: a 245 településből 106 népessége nem éri el az 500 főt, 70-nek pedig 1000 fő alatt van a lakossága. Így az autóbusz-közlekedésnek nagyon fontos infrastruktúra pótló szerepe van.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!