Közélet

2011.10.03. 17:40

Újabb négyezer megyei munkavállaló kerül az államhoz

A kormányhivatal égisze alatti megyei intézményirányító központ lesz a gazdája a megyei egészségügyi, szociális, oktatási és kulturális intézményeknek januártól. Somogyban mintegy 4000 embert érint munkavállalóként a kormány döntése.

Balassa Tamás

Orbán Viktor és a 19 megyei elnök hétfőn szentesítette a nyári megállapodást, ahol a miniszterelnök ígéretet tett a mintegy 180 milliárdos megyei adósságállomány – hitelek, kötvénykibocsátások és kifizetetlen számlák – állami átvállalására, valamint a megyei intézményrendszer üzemeltetésére. Ezt hétfőn írásban is megerősítették a felek.Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő elmondta: elkezdték az átadás-átvétel előkészítését, s ebben az a céljuk, hogy lehetőleg semmit ne vegyenek észre az érintett dolgozók. A megyei intézményhálózatban csaknem négyezren dolgoznak. A legnagyobb költségvetésű (mintegy 10 milliárd) és dolgozólétszámú (csaknem kétezer) megyei oktató kórház mellett a TISZT (nyolc tagintézmény), a három szociális otthon (szintén nyolc taggal), a gyermekvédelmi központ és a gyógypedagógiai intézet, valamint az önálló levéltár, múzeum és könyvtár tartozik a hálózathoz a dél-balatoni kollégiumokkal együtt. Ez mintegy ötven telephelyet jelent.

A kormányhivatal számít a megyei dolgozók munkájára, de hogy mindenkit átvesznek-e, az az elkövetkező időszakban dől el. Az átadás-átvétel a Pólus-kórházi programot sem veszélyezteti, sőt: az állam érdekeltté tétele a garancia arra, hogy az időarányosan legelőkelőbb helyen álló kaposvári 12,4 milliárdos beruházás az eredeti műszaki tartalommal és határidőre elkészüljön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!