Közélet

2011.10.03. 15:59

Vasúttal közelítene Barcs Horvátországhoz

A Barcs-Verőce közti vasútvonal kiépítéséről tárgyaltak Kaposváron hétfőn. A vasúti összeköttetés kivitelezése túlmutat a két érintett megye lehetőségén.

F. Szarka Ágnes

A horvátországi Virovitica megye és város főispánja Tomislav Tolusic és polgármestere Ivica Kirin kereste meg a Somogy megyei önkormányzat vezetését a Barcs-Verőce közti vasútvonal kiépítése miatt. Hétfőn a két ország delegációja Kaposváron a határmenti együttműködésről tárgyalt.

A határmentiség fontos kapocs az együttműködésben: többször szóba került a Gyékényes-Botovo közúti határátkelő megnyitásának lehetősége, valamint megállapodás is született az Őrtilos-Légrád közötti, hagyományos Anna napi ideiglenes határnyitás kölcsönös támogatásáról. A két szomszéd megye közösen lépett fel a Dráván építendő vízierőművek megakadályozása érdekében.A hétfői tanácskozáson elhangzott: egy új Dráva híddal együtt összesen tíz kilométer hosszú vasút megépítésére lenne szükség, melyből egy kilométernyi a magyar szakasz. A projekt 1997-98 óta húzódik, de valahol mindig megrekedt. A sikeres kivitelezés érdekében együttműködési megállapodást kellene kötni. Somogy támogatja Verőce megye kezdeményezését a Barcs-Verőce vasútvonal létrehozásában, ám ez nemzeti szintű hozzáállást igényel, mert a terv meghaladja megyénk és Barcs lehetőségeit. Elsőként célszerű lenne –  forgalmi prognózisokat, illetve költségelemzést tartalmazó – tanulmányt készíteni - értékelte a lehetőségeket somogyi részről Witzmann Mihály, a megyei közgyűlés alelnöke.

Címkék#gyékényes
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!