Közélet

2011.11.16. 07:24

Elkerülő betegutak: Csurgó helyett Nagykanizsán gyógyulnának

A csurgói kistérség ellátását is megkapja a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház – mondta Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár országjáró körútjának nagykanizsai állomásán, amikor bejelentette: a Zala megyei intézmény egyik kedvezményezettje lesz a jövő év májusától bevezetendő térségi rendszernek.

Varga Andrea

Ismeretes: a csurgói kistérség számos települése több mint egy éven át küzdött azért, hogy lakosaiknak ne kelljen a távolabbi somogyi kórházakat választani a sokkal közelebbi nagykanizsai kórház helyett. Amúgy ennek több évtizedes hagyománya van, amely azért szakadt meg, mert az ellátási rendszer 2007-es átszervezése után már nem finanszírozták a Kanizsai Dorottya kórházba járó somogyi páciensek kezelési költségeit.

Miután 2010-re a kórház anyagi okok miatt már nem tudta ellátni adott települések járó- és fekvőbetegeit, Iharos, Iharosberény, Pogányszentpéter és Inke indítványozta, hogy módosítsák az ellátási körzetet. Az ÁNTSZ rábólintott, a falvakat a kanizsai kórház ellátási körzetéhez csatolták, ám a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház és a Nagyatád MED Egészségügyi Szolgáltató Kft. Kórháza közigazgatási pert indítványozott, miszerint jogszabálysértés miatt helyezzék hatályon kívül ezt a határozatot. Tavaly áprilisban született bírósági ítélet, maradt a határozat. Az érintett települések azonban kinyilvánították: a jövőt tekintve azért vannak kételyeik.Megkérdeztük a NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságát, hogy Szócska Miklós Nagykanizsán tett bejelentését biztosra vehetik-e a csurgói kistérségben?
"A kórházak tekintetében december közepéig tartanak a térségi és intézményi egyeztetések, ennek fényében derül ki, hogy az aktív ellátás hol marad, illetve melyik kistérségi kórházakban lesz egynapos sebészeti, sürgősségi és szakrendelői ellátás – írták válaszukban. Azt is: " Végleges döntés még nincs a kórházakról, a döntéshozatalban a helyi döntéshozók is részt vesznek. Az egyeztetések jelenleg is zajlanak. Ahol funkcióváltás lesz, ott év végéig pályázatot fogunk kiírni, az uniós erőforrásokat eszközként adjuk oda, hogy egy olyan típusú intézményt fejlesszünk ki, amely fenntartható. A területi ellátási kötelezettségeket érintően március végéig kell megállapodni a kórházakkal, április végéig a szerződéskötések is megtörténnek. Jövő év májusában indulhat az új betegellátási rendszer."

Mindezek után a bizonytalanság azért is erős, mert az új csurgói kistérségi járóbeteg központ – közel egy éves csúszás után – végre megkezdte működését novemberben. A fenntartása pedig szinte elképzelhetetlen, ha a kistérség betegei zöld utat kapnak a nagykanizsai kórházba.

Címkék#Csurgó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!