Közélet

2011.11.25. 07:55

Havi 1300 euró, azonnal indulna? Egy családapa kálváriája

Munkaruha, cipő, utazás. A családapának gyakorlatilag mindenért előre kellett fizetni, jóllehet még munkába sem állt. A sérülése után hiába várja a táppénzét.

Vigmond Erika

Se pénz, se posztó. A fonyódi Medvéssy Zoltán a külföldi munkavállalás kálváriájában.
– Ez az oka, amiért hónapok óta nem kapok pénzt – mutatta a fonyódi Medvéssy Zoltán mobiltelefonján rögzített fotókat, munkahelyi balesetéről. Kálváriáját felháborodottságában, s mások okulására osztotta meg velünk, azt tanácsolva: mindenki jól nézze meg, hol vállal külföldön munkát, ne higgyen el elsőre mindent, s ellenőrizze le, amit mondanak.
– Hentesként Németországban találtam munkát – vágott a történetébe. – A cég budapesti irodájában kellett jelentkezni, a német nyelvtudás nem volt előírás. Ott azzal kezdték, hogy el is visznek bennünket, mivel más szakmunkásokat is felvettek, az oda-vissza út fejenként 180 euróba kerül.
- Befizetni nem kell, majd levonják a hónapra ígért 1300-1400 eurós fizetésünkből. Nyolc személyes kisbusszal indultunk augusztus 20-án a keleti-pályaudvarról - folytatta Medvéssy Zoltán. - Mikor megérkeztünk Németországba, a cégnél már előkészítették a papírokat, nekünk csak alá kellett írni, ám másolatot nem kaptunk a munkaszerződésről. Balesetvédelmi oktatás keretében tíz perces német nyelvű kisfilmet nézettek meg velünk, a végén közölték: ez újabb 25 euró fejenként. Harminc euróért kaptam még cipőt, munkaruhát, s 20 euróért meg kellett vennem két kést is a munkavégzéshez.

– Természetesen ezeket is a meg sem kapott fizetés terhére – mondta a fonyódi családapa, aki állítja, ráadásul olyan helyen szállásolták el őket, igaz azt ingyen, ahol embertelen körülmények uralkodtak csótányokkal, egerekkel. – Úgy egy hétig dolgoztam, amikor a gép elvágta a kezemet. Igaz adtak gumikesztyűt, de speciális kesztyű kellett volna, mert milliméteres távolságban járt az ember keze a gép két éles pengéjétől, ami sebesen vitte be a húsokat. Azonnal mentő vitt el a tíz kilométerre lévő kórházba, ahol összevarrták a kezem. Ettől kezdve nem tudtam dolgozni, négy hétre táppénzre kerültem. Szeptember végén haza is jöttem. Azóta várom, hogy megkapjam a százszázalékos táppénzemet, mivel munkahelyi balesetről van szó. A néhány napos munkámért járó összeggel szinte már nem is számolok, az elég arra, hogy levonhassák belőle amit előre megszabtak. A fonyódi férfi ezek után arról beszét: igazából a kálváriája akkor kezdődött, amikor telefonos érdeklődésére azt a választ kapta, hogy nem kap táppénzt. Elmondása szerint azzal indokolták, hogy nem működött együtt az orvossal, nem járt el az összes kezelésre. 
 – Ez nem rajtam múlott – panaszolta. – Autóm nem volt, azt se tudtam hova, merre menjek, ezért a cég a saját kocsijával elvitt heti egyszer a kórházba, de hát kétszer kellett volna menni. Ezt én jeleztem, de hol azt mondták: éppen nem jó az autó, vagy máshol van rá szükség. Már kezdem azt hinni: direkt csinálták, mert tudták, hogy így nem leszek jogosult a táppénzre.

Új munka más feltételek

Medvéssy Zoltán
nem hagyta annyiba, ügyvédet fogadott. Egyelőre az első felszólító levélnél tartanak, de kész akár a német munkarendőrséghez is fordulni, ha kell. Már csak azért is, hogy legalább mások ne járjanak úgy, mint ő. A fonyódi családapa egyébként újabb munkát talált, igaz ismét külföldön. Ahogy elmondta, az már jó jel, hogy eddig még semmiért nem kértek tőle előre pénzt.

Címkék#Fonyód

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!