Közélet

2011.11.20. 18:23

Kötött pálya: felülbírálta saját menetrendjét a MÁV

Tempós fordulat vasút-ügyben; a döntéshozók felülbírálták a decemberben hatályba lépő menetrendi terveket. Ez azt jelenti, hogy a dél-somogyi utasok várhatóan megmenekülnek a bosszantó korlátozásoktól.

Harsányi Miklós

Általános megrökönyödést váltott ki a napokban a világhálóra felkerült vasúti menetrend-tervezet. Nyolc órán keresztül – péntek és vasárnap kivételével – nem jár majd semmi Barcs és Gyékényes között, számoltunk be az új tervezetre hivatkozva. Egyik olvasónk seregnyi problémát tárt fel a 2012-es menetrendben. Kíváncsiak voltunk a vasút álláspontjára, ám pár napja még csupán egy bő mondatra futotta a hivatalos tájékoztatás, mely szerint mérlegelik a kifogásokat és folyamatban van a megoldási lehetőségek vizsgálata. Szerencsére rekordgyorsasággal döntésre jutottak, s – a Pécs-Gyékényes vonalat érintő változásokról – elsőként a Somogyi Hírlapot és a Sonline.hu-t tájékoztatták a hétvégén.– A 60-as számú, Pécs–Barcs–Gyékényes vasútvonal menetrendje a vasúti pályahálózat állapotához igazodva évről-évre változik, ezért az idei évben egy új menetrendet egyeztetett a vasútvállalat a térség érintett önkormányzataival – számolt be Hackl Mónika osztályvezető, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának vezetője. – A korábbi javaslatok szerint két vonat: a 13.05-kor Szombathelyről (és 15.15-kor Gyékényesről) induló 8904-es és a 10.15-kor Pécsről induló 8907-es vonat csak pénteken és vasárnap közlekedett volna. Csakhogy változik a felállás. Az időközben a Dél-dunántúli Közlekedésszervező Iroda által elvégzett utasszámlálási adatok alapján a tervezett korlátozást a döntéshozók felülbírálták. Belátták, hogy a vonal menetrendi kínálatának szűkítése naponta nagyjából 40-50 utast hátrányosan érintene. – A menetrendi módosítás elfogadása esetén a vasúttársaság haladéktalanul intézkedik a változtatás soron kívüli bevezetéséről – jelezte a szóvívő.  Így az érintett két vonat minden nap közlekedhet majd Szombathely és Pécs viszonylatában az utasok megfelelő kiszolgálásának érdekében.

A Kaposvár-Siófok szakaszon jövőre nem lesz lényeges változás. Szerkesztőségünket egyebek mellett arról tájékoztatták: a 36. sz. Kaposvár–Fonyód vonalon a jelenlegi, nem ütemes menetrendi szerkezetet tartják meg, a hivatásforgalmi igényeknek megfelelően. Lényeges változás, hogy a pályaállapot romlása miatt a menetidő öt percet növekedett, ezért Kaposváron két csatlakozást nem tudnak biztosítani a jelenlegiekhez képest.


-------------------------------------------------------------------------
A Somogyszob-Nagyatád, a Somogyot érintő Dombóvár-Gyékényes, valamint a Szentlőrinc-Sellye vonalakat érintő menetrendváltozásokról a Somogyi Hírlap hétfői (2011.11.21.) számában olvashat részletesen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!