Közélet

2011.11.24. 17:23

Megszüntetnék a Nagy Imre Érdemrendet, Lamperth tiltakozik

Megváltoztatná az állami kitüntetéseket a kormánykoalíció, mely megszüntetné a Nagy Imre Érdemrendet is. Az előterjesztők szerint akik megkaphatnák, azok már mind meg is kapták. A tervezet ellen az országgyűlésben Lamperth Mónika somogyi szocialista képviselő is felszólalt.

a.v

– Soha nem volt ennyire nagy szükség a valódi nemzeti egyetértésre – mondta a kaposvári képviselőasszony. – Egyre több ember érzi úgy, hogy nem részese, nem lehet részese a nemzeti együttműködésnek. Vagy azért, mert nem tud megélni, nem kap segítséget gondjai megoldásához, s úgy érzi már lemondott róla a közösség, vagy mert politikai meggyőződése miatt nem is tekinti annak az uralkodó Fidesz-kurzus.Lamperth Mónika kijelentette, szerinte ezt fejezi ki, hogy ismét visszahozzák a kitüntetések sorába a Corvin-láncot, amely azt üzeni a mának, hogy a Horthy-korszak ideológiáját sajátjának érzi az Orbán-kurzus is. Emellett érthetetlennek és szégyennek nevezte, hogy megszüntetik a Nagy Imre Érdemrendet.
– Kaposvári politikusként tiltakozom, hogy a kormánytöbbség Nagy Imre emberi és politikai nagyságát kisebbítse és ezzel megsértsen sok, a mártír miniszterelnököt tisztelő embert – mondta felszólalásában a szocialista politikus. – Visszatetszést keltő, hogy Orbán Viktor, aki Nagy Imre újratemetésén elmondott beszédével robbant be a közéletbe, most már szívesen elfelejtené az akkor elmondottakat.

Lamperth Mónika ezután bejelentette, módosító indítványt nyújtottak be, amely kiveszi a kitüntetések sorából a Corvin-láncot, és visszateszi oda a Nagy Imre Érdemrendet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!