Közélet

2011.11.09. 17:58

Okafogyott tiltakozás Siófokon, a főtéren pálinkázik a város

A Fő utcaiak hiába nyújtottak be petíciót a pálinkafesztiválos lezárások miatt, a főtér felemészti a problémát és a rendezvényt is.

Fónai Imre

A megújult főtér lesz a helyszíne péntektől vasárnapig a harmadik siófoki pálinkafesztiválnak – nyomatékosította szerdán Kozma Ani, a siófoki városháza szóvivője. Fellélegezhetnek tehát az érintett Fő utcai lakosok, akik tiltakozó petíciót írtak és nyújtottak be a polgármesteri hivatalba, továbbá lapunkat is megkeresték a panaszukkal.

A tavalyi Márton-napi pálinkás vigasság a főtér átépítése miatt a Fő utca egy szakaszára szorult, mely számos kellemetlenséget okozott a közelben lakóknak. Akkor azonban azt az ígéretet kapták: idén már, a főtér elkészültével „mentesülnek” ettől. Ezért is fogadták csodálkozva a múlt heti értesítést: minden érintett talált egy cetlit a postaládájában, miszerint idén is lezárják előttük az utat, többeket napokra elzárva az autóval történő ki-bejutástól. A panaszosok még szerdán is úgy tudták, hogy ismét előttük verik fel a pálinkafesztivál sátrát és állítják fel az áruspavilonokat. A héten emiatt tiltakozó aláírásokat is gyűjtöttek, s a petíciót bevitték a városházára. Ott sem világosították azonban fel őket arról, hogy a rendezvényt a főtéren tartják. E helyett a Fürdőegyesülethez irányították őket, onnan pedig a fesztivált szervező helyi kft-hez.De még ezek után is abban a tudatban voltak, hogy a sátor megint az ablakuk, kapujuk elé kerül. Rosszak ugyanis a tavalyi tapasztalataik: nemcsak a ki-bejutási nehézségek, hanem a nagy zaj, a kosz miatt is, s elmondásuk szerint nagyon sokan a kapujukban, a kerítésüknél végezték el a dolgukat. Az érintettek hangsúlyozták: nem a pálinkafesztivál ellen petícióztak, csak a szűk Fő utcai szakaszt tartják alkalmatlannak a rendezvény megtartására.

Igaz, hogy az egyik helyi hirdetési újság legutóbbi számában is még a Fő utcát jelölték meg a fesztivál helyszínéül, de a jelek szerint ha későn is, ám végül megnyugtató megoldás született. – Az októberi tojásfesztiválhoz hasonlóan a víztorony körül állítják fel az árus pavilonokat, sátor pedig nem lesz, csak színpad, az is a szokott helyén, a kulturális központ előtti téren – így Kozma Ani, a siófoki városháza szóvivője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!