Közélet

2011.11.06. 17:32

Pénz állt a házhoz, év végéig kihúzzák az önkormányzatok

Utolsó két hónapját éli a húsz éves önkormányzatiság, akárhogy is, de leszerepelt modellje. A működést-működésképtelenséget jellemzi, hogy állami köldökzsinór nélkül nagy bajban lenne a leposzkult óriásbébi. A jövő több szigort, kevesebb csörgőt ígér.

Balassa Tamás

Kiéhezve várták a szakminiszterek döntését az önkormányzatok: szombaton vélhetően megérkezett a helyhatósági számlákra az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatok forrásának (önhiki) idei második kiutalása. De nemcsak a települések, hanem áttételesen egy fél ország várt a pénzre, miután az önhiki nélkül sok település és megye – köztük Somogy – bért sem tudna fizetni. Az utalásból ezen felül elsősorban a lejárt köztartozásokat kell rendezni.

Az önhiki ez évi 31 milliárdos forrásából 11,6-ot költöttek el a nyáron, akkor az eladósodott megyék közül Somogy az 1,06 milliárdjával nominálisan majdhogynem dobogós volt a támogatásmértékkel. Több csak a szabolcsi (2 milliárd 65 millió), a borsodi (2 milliárd 151 millió), és a hajdú-bihari (1 milliárd 186 millió) településeknek érkezett. Most 7,6 milliárdot osztottak el, a legkisebb forrás 14 ezer forint lett, ezt egy 56 lakosú település kapta, a legnagyobb pedig Ózdnak jutott (120 millió forint). Somogy 245 települése közül 150 pályázott, s kapott összesen 663,6 millió forintot. A szórás 300 ezertől (Drávatamási, Kisasszond, Sérsekszőlős, Somodor, Szorosad, Tótújfalu, Zseliskisfalud) terjed 65 millióig. Az éllovas, a leghátrányosabb ezúttal is Barcs lett az összeg alapján (75 millió forint).

A pályázat második ütemében 1216 települési önkormányzat adta be a kérelmét, és ezúttal kivétel nélkül minden pályázó részesült a megítélt 7,6 milliárd forintból. Emellett nyolc megyei önkormányzatnak soron kívül csaknem 600 millió forint támogatást ítéltek meg, tájékoztatott Pintér Sándor belügy- és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter döntéséről az MTI Országos Sajtószolgálata (OS). Hét megyei önkormányzat a bérfizetési nehézségekhez kapott segítséget (Somogy 94 millióval a második legtöbbet), míg Pest megye (283 millió) a gázszolgáltató felé fennálló hátraléka rendezéséhez.



Az OS szó szerinti közleményei között olvasható belügyminisztériumi forrásból tudható: „a Nemzeti Ügyek Kormánya nem hagyja magára a szakadék szélére került önkormányzatokat. Különösen igaz ez a fűtési szezonban, amikor az egyébként is likviditási nehézségekkel küzdő önkormányzatok kiadásai az iskolák, óvodák és a kórházak fűtésével megnövekednek.” A nemzeti ügy ez esetben tehát az életben és a talpon maradás volt. A szakadékos allegóriát már a június végi döntés első ütemében is tartalmazta a közlés, akkor Tállai András önkormányzati államtitkár érzékeltette, a baj nem kicsi. És hogy dolgoznak a rendszer átalakításán. Az eredmény, melyet már a kormány is elfogadott, hellyel-közzel ismerhető: kevesebb és átláthatóbb, döntően településüzemeltetési és - szervezési feladat, időben széthúzva átvállalt oktatási-egészségügyi intézményrendszer, valamint nagyobb szigor a további eladósodás megelőzésére.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok 2011. évi támogatása (II. ütem)

A megyék már fellélegezhettek, a vállukról már januárban lekerül a gigászi teher: négyezer somogyi bérfizetése, az intézményi ellátás több ezres felelőssége. A novemberi után még egy decemberi bérfizetést kell kinyögniük állami segítséggel, és pezsgőt bonthatnak: a tönk szélére jutott szinte mindenki, de a csődelkerülési versenyben csak Heves jutott, juthatott tönkre. Somogy a pengeél táncosai között szerepelt mindvégig a virtuóz Pest mögött, az idén már szinte gyakorlott önhikisként vészelte át az idényt, néhány napos fizetéscsúszások jelezték csak a végveszélyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!