Közélet

2011.11.10. 18:25

Schirillának túl meleg a Balaton, így fut a cukorbaj ellen

Siófoki iskolások futottak néhány kört a víztorony körül csütörtökön délután ifjabb Schirilla Györggyel, majd szalagot tűztek a kopjafájára.

Fónai Imre

Ahogyan Schirilla mondta, még nem jeges a Duna, s a Balaton is „kellemes” még a maga kilenc fokos vízhőmérsékletével, így ezúttal a futást választotta, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire, megelőzésére. Szerdán Pécsről indult és tervei szerint vasárnap érkezik a fővárosba. Harminchárom településen halad át, ezek egyike Siófok, ahol röpke fél órára állt csak meg csütörtökön. Démuth Pál, a város alpolgármestere is köszöntötte. 
– Kinek van a családjában cukorbeteg? – fogta vallatóra a diákokat a sportember a „víztorony-kör” után.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Pécsről indult, s a fővárosba tart
[/caption]

Kezek emelkedtek a magasba: – A mamám; a nagypapám; anyukám – sorjáztak a válaszok.
– Látjátok, én éppen azért futok, mert arra akarom felhívni a figyelmet: sportolással elkerülhető ezt a betegség – így a futó. – A rendszeres sportolás segít az egészség megőrzésében. Aki minden nap fut, az plusz tíz évet jelent. Tudtátok ezt? Na jó, a túlzásba vitt futás mínusz tízet, úgyhogy engem nem muszáj utánozni, mert én naponta lefutok ötven-hatvanat.– Kilométert? – csodálkozott rá egy fiú.
– Igen, most is Dombóvárról indultam (egy 1916-ban gyártott autó is kísért, nagy volt a benzingőz, de kibírtam) és Szántódig megyek, aztán holnap az északi partról folytatom a főváros felé. Vasárnap Erős Antónia televíziós műsorvezetőnek adom át a kopjafát (ő is cukorbeteg), utána kétezer cukorbeteggel együtt futom majd körbe a Syma-csarnokot. Mindenütt örömmel fogadnak és jó látni, hogy mennyi sportot kedvelő gyermek van. A pécsi indulás óta eddig már két és félezren futottak velem együtt egy darabon.  

Ki szokott úszni a Balatonban? – érdeklődött tovább Schirilla György és csodálkozott, hogy bár sokan a fiatalok közül, de csak nyáron. A kilenc fokos víz úgy látszik, csak őt csábítja – állapította meg, hozzátéve: komolyan gondolkodott rajta, hogy úszva teszi meg a Szántód-Tihany távot. De ha most kísérő híján nem is tette, február végén majd újra eljön a Balatonhoz. Ekkor a hagyományok szerint részt vesz a balatonalmádi télbúcsúztatón, s ha éppen jég lesz a tavon, akkor feltöri és úgy veti bele magát a vízbe – az már neki is kihívás, úgy mint valaha édesapjának, aki évtizedeken keresztül úszta át minden télen a jeges Dunát.

Címkék#siófok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!