Közélet

2011.11.25. 09:40

Temető a temető alatt, nem várt leletek kerültek elő a földből

Avar kori temetőt fedeztek fel a már ismert Árpád-korabeli temető alatt Kaposváron. Koponyák és csontvázak is előkerültek a föld mélyéből.

Harsányi Miklós

A megyeszékhely nyugati részén dolgoznak a leletmentők, a feltárást hat éve kezdték el.
– Egy lakópark kialakítása miatt vált szükségessé a munka – mondta csütörtökön Költő László régész, a megyei múzeum nyugalmazott igazgatója. – Ekkor találtuk meg az Árpád-kori temetőt. Ez számítások szerint 1000-1100 között, az államalapítás utáni időszakban létesülhetett. Kaposvár környékén húsz, Somogyban összességében 30-40 ehhez hasonló temető lehet még.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Több csontváz is előkerült a földből
[/caption]

A feltárás közelében időközben takaros családi házak épültek, ám a régészek lendületesen folytatták a munkát. Gazdag régészeti leletanyagot tártak föl: a fülbevaló karikák, az ingnyakveretek és a gyűrűkön kívül Szent István korabeli pénzérmét is találtak a szakemberek. Emberi csontok is előkerültek a föld mélyéből. Tavaly egy anya és gyermeke csontvázát ásták ki, szakértők feltételezése szerint szülés közben veszthették életüket.A talaj felső, 30-50 centis rétegét ássák fel elsőként. Jelenleg valóságos árokrendszer húzódik az építési területnek kiszemelt térségben. Bizony, jó esély van rá, hogy még egy darabig „műveleti terület” marad. A napokban ugyanis nem várt esemény csigázta fel a szakmabeliek érdeklődését – az Árpád-kori temető alatt egy késő avar kori temetőt fedeztek fel.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Már csak néhány napig tart a kutatás
[/caption]

Költő László úgy tartja: a nyolcadik században temethették ide az embereket. Koponyákat és csontvázakat fedeztek föl. Szakmai szempontból fontos, hogy újabb fajta övveret-típusokat találtak. Megtudtuk: az övet bronzból öntött veretekkel díszítették, ez a típus szakértők szerint a környéken nem igazán megszokott.
– Valamennyi leletet biztonságba helyezzük – magyarázta Költő László. – Fotókat, rajzokat készítünk, s gondoskodunk a szakszerű tárolásukról.
Tekintettel az időjárási körülményekre, már csak néhány napig tart a helyszíni ásatás. A telek alatt húzódó terület régészeti feltárását tavasszal folytatják.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!