Közélet

2011.11.12. 08:44

Úgy élnek az ovisok, mint egy nagy család

Promóció Közel négy évtizede, 1973 óta működik óvodaként a somogyi megyeszékhelyen a Tallián Gyula utcai tagóvoda; a zöld övezetben található, családi házak övezte intézményben három vegyes életkorú csoportban foglalkoznak a gyermekekkel.

x

– Tavaly óta emelkedett a gyermeklétszám, így százszázalékos az óvodánk kihasználtsága – kezdte érhető büszkeséggel Puska Imréné, a kaposvári Tallián Gyula utcai tagóvoda vezetője. – Nagy örömünkre szolgál, hogy sok szülő visszér hozzánk a csemetéjével, illetve sokan ajánlják a barátaiknak, ismerőseiknek.

A Tallián utcai tagóvoda már több alkalommal is elnyerte a „Tiszta, virágos ház” elismerést. Tavaly óta a „Zöld Óvoda” kitüntető címet is büszkén viselhetik, s nemcsak a megyeszékhelyen, hanem egész Somogyban ők kapták meg elsőként szintén tavaly a „Vöröskeresztes Bázisovi” táblát. Az egykori ovisaik járnak vissza, s nemcsak a gyermekeket, hanem a szüleiket is megszívlelendő tanácsokkal látják el.
– Szívügyünknek tekintjük az egészséges életmódra nevelést; nagy hangsúlyt fektetünk a környezetünk megismertetésére, megszerettetésére, védelmére és óvására – folytatta Puska Imréné tagóvoda-vezető. – Sokat kirándulunk és sétálunk, hogy a kicsik minél több tapasztalattal gyarapodjanak. Tavaly szelektív hulladékgyűjtő szigetet, pontosabban házikókat alakítottunk ki, a papírért és műanyagflakonokért kapott pénzt pedig óvodai fejlesztő játékok beszerzésére fordítjuk.

Az óvoda közelében található a Városi Sportcsarnok és Létesítményei. Élnek a sportcsarnok által kínált mozgásfejlesztő lehetőségekkel. Minden korosztálynak van heti rend-szereséggel testnevelésórája, a nagycsoportos gyermekek pedig csoportközi foglalkozásokon is részt vesznek. Ha az idő engedi, a futópályát és a játszóteret is gyakran „elfoglalják”, s a nagyobbak heti egy alkalommal úszni is eljárnak.
A Tallián Gyulai utcai tagóvodában igazi támaszt jelentenek a szülők.
– Mindig számíthatunk rájuk, legyen szó valamilyen gyűjtőmunkáról, társadalmi munkáról vagy pedig anyagi támogatásról – mondta Puska Imréné. – Jó példa erre a nyáron teljesen felújított új gyermekmosdó, amelyet az „Egészséges Gyermekekért” Alapítvány javára felajánlott személyi jövedelemadók egy százalékából fejeztünk be. Ezúton is szeretném mind a magam, mind pedig a kollégáim nevében megköszönni a szülők segítőkészségét.A Tallián utcai oviba zömmel jó étvágyú gyerekek járnak, ami annak is köszönhető, hogy a közétkeztetést ellátó Pensió 17 Kft. és a szülők jóvoltából mindennap ehet a gyermeksereg valamilyen idényjellegű, friss gyümölcsöt.
– Sem az ételek minőségével, sem pedig a mennyiségével nincs, és korábban sem volt gondunk; amelyik gyermek még netán éhes, az nyugodtan kérhet repetát – folytatta Puska Imréné. – Változatos az étlap, s ízletesek az ételek, ami elsősorban a szakácsnő(k) érdeme. Minden hónapban kérnek tőlünk referenciát, s ha valamilyen észrevételünk, kérésünk van, az rendre meghallgatásra talál. A rántott hús vezeti a népszerűségi listát, de nagy sikere van a különféle kelt tésztáknak, a spagettinek és a makaróninak, s a gyümölcslevesből, illetve mártásból sem igen szokott maradni.

Ha valamilyen ünnep közeleg, a Pensió 17 Kft. odafigyel, hogy a gyerekek elé is ünnepi menü kerüljön, amihez valamilyen édesség, csokifigura is jár. Azoknál az óvodai rendezvényeknél pedig, ahol a gyerekek együtt vannak a szüleikkel (mint például a farsang, a gyermeknap vagy a szintén hagyományos sportnap), a Pensió 17 Kft. is besegít annak érdekben, hogy minél hangulatosabb és emlékezetesebb maradjon. A legfontosabb, hogy mindenki – gyerek, szülő és dolgozó – érezze jól magát; vagyis mint egy nagy család, s ebben a Pensió 17 Kft.-re is számíthatnak.

Közel négy évtizede, 1973 óta működik óvodaként a somogyi megyeszékhelyen a Tallián Gyula utcai tagóvoda; a zöld övezetben található, családi házak övezte intézményben három vegyes életkorú csoportban foglalkoznak a gyermekekkel. x -->

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!