Közélet

2011.11.22. 18:17

„Utcára tettek egy családot” - hitelcsapdában két gyerekkel

Kétgyermekes családanyát lakoltattak ki Marcali-Boronkán. A devizahitel csapdájába esett asszony több jogi fórumot is megjárt, de eddig segítséget nem kapott.

Vigmond Erika

A boronkai családi házhoz érkező végrehajtó elsőként arra hívta fel a sajtó figyelmét, hogy semmilyen kép és hangfelvételhez, fotóhoz, s nevének közléséhez sem járul hozzá. A rendőrség részéről Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta: Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai működnek közre a bírósági végrehajtási eljárásban. A kilakoltatás előtt álló családanya, Bereczk Krisztina még nem volt ott, mint utóbb kiderült a megyei bíróságról tartott hazafelé.

Megérkezett azonban a Magyar Polgári Jogvédő Mozgalom elnöke, Vajda Attila, aki elmondta: Bereczk Krisztina november 16-án kereste meg telefonon. Kétségbe volt esve, mivel több jogi fórumot is megjárt, de mindenhol zárt ajtókba ütközött. Mindenki csak elodázta a problémát, de senki nem segített neki.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kétgyermekes családanyát lakoltattak ki Marcali-Boronkán
[/caption]
– Másnap személyesen lejöttem Budapestről a családanyához és azonnal beadtunk egy végrehajtási kifogást – folytatta Vajda Attila. – November 18-án végzéssel már el is utasították a kérelmünket. Újra beadtuk, hogy az első fokú végzést helyezze hatályon kívül a megyei bíróság. A lavina akkor indult el, amikor az adós hölgy svájci frank alapú hitelt vett fel, aminek a megnövekedett törlesztőrészletét nem tudta fizetni. Ennek eredményeként egy azonnali végrehajtási záradék lépett érvénybe, amikor bírósági eljáráson kívül a végrehajtás foganatosíthatóvá vált. Az idén februárban árverésen meg is vették a házat. Jelenleg a végrehajtás ellen, illetve a bankkal szemben egy szerződés érvénytelenítési per is folyamatban van fővárosi bíróságon – részletezte az előzményeket Vajda Attila hozzáfűzve azt is: felháborító, ahogyan a jog az emberi élettel játszik, mert nem hogy megoldotta volna a helyzetet, hanem még rosszabb lett: utcára tettek egy családot.Beszélgetésünk közben hazaérkezett Bereczk Krisztina is, aki elsőként a végrehajtóval ült asztalhoz. Ez idő alatt is az utcán, mivel az érintetteken kívül senki nem mehetett be a házba, továbbra is izzottak a telefonok, a Jogvédő Mozgalom elnöke az utolsó pillanatokig mozgatta a köveket, hogy elkerülje a család a kilakoltatást, aminek hírére egyre több utcabeli is megjelent. Együttérzésük közben azt is felemlegették, hogy a városrészben még mennyi olyan ház van, ami ilyen okokból árverésre vár, s hogy a családnak még abban sincs szerencséje, hogy még pár nap és december 1-től újra életbe lép a kilakoltatási moratórium. Közben begördült az udvarba a teherautó, s elkezdődött a pakolás. Ekkor már a házból kilépve Bereczk Krisztina kérdésünkre elmondta: a húga segítségével bérelt lakásba költöznek. Vajda Attila történetét azzal egészítette ki: a férjével együtt építették a házat, amire bő tíz éve nyolcmillió forintot vettek fel devizában. Kettőjük fizetésére kalkulálták ki a havi 43 ezer forintos törlesztést.

– Közben elváltunk, s ez a teher rám hárult – mondta a családanya. – Nem is lett volna gond, ha nem emelkedik meg a részlet, ma már több mint százezer forint lenne, ha tudtam volna fizetni, tulajdonképpen a havi fizetésem ment volna rá. De akkor miből élünk? – tette fel a kérdést, s azzal folytatta: a nyolcmillió forintos kölcsönből 15 millió lett, az árverésen nyolcmillió négyszázezer forintért vették meg a házat. Történetéhez hozzátette azt is: próbált a bankkal megegyezni, bíróságokhoz is fordult, de folyamatosan elutasították a kérelmeket. Azt azonban leszögezte: nem adja fel, bízik abban, hogy kiderül az igazság.

Esély a visszaköltözésre

Vajda Attila végül azzal köszönt el, hogy a megyei bíróságon folytatja. Későbbi telefonos érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta: a november 18-i elutasítást követő fellebbezés beérkezett a megyei bíróságra, de ez időt vett igénybe és ezért nem tudtak azonnali hatállyal intézkedni.
– A mai napon az adós részéről egy másik kérelem is be lett adva, méghozzá a marcali bíróság egyes dolgozói ellen esélyegyenlőségből való kizárás miatt – vázolta Vajda Attila, aki előrevetítette a kapott válaszok alapján, hogy az eljárások nem befolyásolják a végrehajtás teljes kimenetelét, de amennyiben a fellebbezésnek helyt adnak, a kérelmező visszaköltözhet a lakásába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!