Közélet

2011.11.14. 07:43

Válságálló a balatoni panoráma, csak a luxus tartja az árát

Még mindig sokat ér a balatoni panoráma, különösen annak, aki a földvári Magaspart apartmanjaiból tekint körbe. Az idén vidéken a balatonföldvári kistérségben cseréltek gazdát a lakások a legmagasabb áron – derül ki az OTP legfrissebb Értéktérképéből. De az is: a legszerényebben teljesítő öt hazai kistérség között ott a lengyeltóti is.

Fónai Imre

Kétezernyolctól ez év közepéig 12 százalékkal csökkent az eladott lakások átlagára hazánkban, ugyanakkor Somogy megyében néhány százalékos emelkedést mutatnak a számok – márpedig az adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatalos forgalmi, azaz megvalósult adásvételeket tartalmazó adatbázisára támaszkodnak. Az idei év első felében sem változott a helyzet a tekintetben, hogy Budapesten és a fővárosi agglomerációban, a Balaton környékén, valamint a nagyvárosokban keltek el a lakások a legmagasabb áron.

Öt kistérségben a legalacsonyabb az egy négyzetméterre jutó átlagár: ez a bodrogköziben, a sarkadiban, az encsiben, a jánoshalmaiban és a lengyeltótiban az 50 ezer forintot sem éri el.
– Valós lehet a statisztika, sajnos ezt kell mondanom – reagált Zsombok Lajos lengyeltóti polgármester, a Pogány-völgye kistérségi társulás elnöke. – Halmozottan hátrányos a helyzetünk. Amióta megszűnt a BB, az átlagot lényegesen meghaladó a munkanélküliség. Magas a roma lakosság aránya. Jellemző az elöregedés, azért is, mert a fiatalok nem látván perspektívát, a főváros, vagy más nagyobb városok irányába tartanak. Az üresen maradt ingatlanokat az örökösök nem, vagy csak nehezen tudják értékesíteni. Nem a be-, hanem az elköltözés a jellemző. A Balaton közelsége sem javít a kistérség helyzetén.

Érdekes, hogy a lengyeltótival közvetlenül szomszédos fonyódi régió ugyanakkor már a legdrágábbak közé tartozik. A prímet azonban a balatonföldvári viszi az adatok szerint a 300 ezer forintot is átlépő átlagárral, noha Siófokon több olyan feliratot is láttunk, melyen félmillió forintos négyzetméteráron kínálnak Balatonra néző apartmant – igaz, ezek szerint azok még nem keltek el.

– Sokaknak számít, hogy exkluzív környezetben, frekventált területen, lehetőleg vízközelben vegyen ingatlant, ez is indokolhatja, hogy Balatonföldváron jó áron cserélnek gazdát a lakások – mondta egy földvári ingatlanközvetítő. – Többek szerint egyébként éppen ez a csendes kisváros a Balaton-part egyik legszebb helye, nyilván elterjedt ennek a híre...A válság közepette egyébként éppen az exkluzív, balatoni panorámás ingatlan tartotta meg legjobban az árát, erősítette meg egy ingatlanértékesítésben utazó siófoki szakember. A 60-100 milliós házak már valóban értékállók; házi hűtőkamrával, fűtött garázsfeljáróval, napkollektorral vagy geotermikus fűtéssel. Bizonyságául, hogy a recesszió mely rétegeket sújtott, és melyikeket nem...

Szabadulnak ugyanakkor a tulajok az alacsony árfekvésű házaiktól is, jelentős részben a nyaralóktól, melyek eddig értékálló vagyonnak számítottak, de most mobilizálható, pénzzé tehető lett belőlük – feltéve, hogy tulajdonosuk nem ragaszkodik makacsul a vételárhoz, hanem enged belőle...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!