Közélet

2011.11.06. 07:00

Visszajárnak a halott ősök: szellemek lakják a tengődi házat?

Tömés- és téglafalú parasztház, hátul kukoricatárolóval, nagy udvarral. Eredetileg papi rezidenciának készült a 19. században. A tornác fölött a keresztirányú gerenda kissé meghajlott, mondhatnánk stílszerűen, hogy csak a Szentlékek tartja. De talán még inkább valamely szellem.

Fónai Imre

Ma már ugyanis ez a szellemház Tengődön, a Magyar Hagyományőr Világszövetség rezidenciája a takaros Koppány-völgyi faluban. Néhány éve került a birtokukba, amikortól október 23-a környékén rendre összejönnek a hazai katonai hagyományőrök Tengődön, hogy emlékezzenek a község szülöttére, Zsebeházi Istvánra, Kossuth Lajos huszárkapitányára.

A hagyományőrzők vidám népség, ezt az idei háromnapos rendezvényen is bizonyították. És hisznek a szellemekben. Hiszen hogy is mondta Fülöp Tibor ügyvezető? – Azért neveztük el szellemháznak, mert különös, megmagyarázhatatlan jelenségeket észlel, aki sokáig, főleg éjszaka tartózkodik benne. Kopogás hallik a padlásról, holott senki sincs odafönt. Egyszer csak szél kerekedik a szoba kellős közepén. Vagy ketyeg az óra a falon, holott egyetlen egy sincsen a házban.

Sokak szerint akkor erősödnek fel leginkább e jelenségek, amikor jó a söntés forgalma. Egy italkimérést is kialakítottak ugyanis a házban, és Bornemissza kocsmának nevezték el. Apropó: a törökidőkben ismertté vált Bornemissza János is Tengőd szülötte. Kis falu, nagy ősökkel.Néhány éve tündérek is megszállták a szellemházat. A budapesti Tündérképző Egyesület tagjai, akik elsősorban a magyar néphagyományt őrzik, de mint tündérek különösen a mágikus hagyományokat, s persze kiállnak a természetvédelem mellett is. Tündérmasszázs is volt akkor Tengődön. Csontkovácsolásra, frissítő masszázsra ugyanis nagy szüksége volt a huszároknak. A kártyavető csoport meg ingyenes jóslásra vállalkozott, a huszárok mulatozás közben kérhették a jövendőt.
Állítólag abban az évben volt a legnagyobb a szellemjárás a házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!