Közélet

2011.11.03. 07:45

Zúzni fog a balatoni jég, partvéderőt gyengít a pénz szűke

Partra kerültek a lejárók a Balatonnál. Az önkormányzatok a beton partvédművekre is odafigyelnek, nehogy "csontig" marja a fagy.

Vigmond Erika

A vénasszonyok nyara miatt hosszabb ideig maradtak vízben a balatonfenyvesi strandokon bejárók és a bóják, de már mindegyik a partra került, ahogyan Babaics Attila kommunális csoportvezetőtől megtudtuk. A téliesítés Balatonmáriafürdőn is elkezdődött. A szociális létesítményeket víztelenítették, mind a nyolc strandon kiszedték a lejárókat és javítják a hibákat más eszközöknél is, mint például a játékoknál. A központi strandon pedig már azon dolgoznak, hogy a jégkorcsolya pálya kialakításának feltételeit megteremtsék.

Galácz György balatonmáriafürdői polgármester elmondta: sajnos a partvédműveket csak olyan szintig tudják rendbehozni, hogy a fagy, a jég ne kezdje ki. Nagyjából úgy negyvenmillió forintba kerülne a teljes helyreállítás, de amíg pályázati forrást nem találnak, addig nem tudnak többet rákölteni.

Balatonlelle öt kilométeres szakaszon rendelkezik partvédő művel. Ennek két és félkilométeres része érinti a várost, a többi része magánkézben van. Kenéz István, Balatonlelle polgármestere arról beszélt: a város érdeke, hogy a szabadstrandi területeiken kulturált, rendezett környezetet tudjanak biztosítani. Ezért a partvédő műveket rendszeresen karbantartják. Annak ellenére, hogy a Balaton a magyar állam tulajdona, s tulajdonképpen az állam vize teszi tönkre a kilencvenes évek elején önkormányzatoknak átadott part-védműveket. Éves szinten, összeadva a szakaszokat, összesen mintegy 25-30 négyzetméteren végeznek javításokat. Van amikor csak két terméskövet kell visszatenni, van úgy, hogy egy négyzetméter szorul betonozásra. Támogatás híján a Balaton-parti önkormányzatok a saját büdzséjük szabta lehetőségek szerint javítják apránként a hibákat. A balatonlellei polgármester szerint a teljes megoldást a települések összefogása, és mindenképpen pályázati segítség jelentené.Ledarálja a jég a stégeket

Kenéz István
kitért arra is: a magántulajdonú vízparti ingatlanoknál a tulajdonosnak kellene gondoskodnia a hozzátartozó partvédő művekről. Ám sokan úgy gondolják, hogy az nem az ő tulajdonuk, hanem a Vízügyi Igazgatóságé. Van úgy, hogy a vízparti nyaralótulajdonosok közül néhányan azt sem veszik figyelembe, hogy a horgász- és napozóstégek kihelyezési engedélye csak a nyári hónapokra szól. Sok esetben a téli jég hozza ki a partra kettétörve, vagy teljesen megrongálva. Volt olyan is, aki nem számolt a jég hatalmas erejével, s az önkormányzaton kérte számon, hova lett a vízben hagyott stége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!