Közélet

2011.12.07. 18:13

Elszámoltatások: visszaszerezné a Hunguest-üdülőket Budai Gyula

Visszaszerezné az állam az áron alul privatizált egykori Hunguest-üdülőket, jelentette be szerdán Siófokon Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos. Arról is beszélt, hogy a Nagyberek 8200 hektárjára is igényt tart az állam, Taszár ügyében pedig szerinte nem jogi, csak politikai felelősség állapítható meg.

Fónai Imre

– Az elszámoltatás arról szól, hogy az adófizetők pénzét hogyan tudjuk visszaszerezni, nem pedig arról, hogy Gyurcsány bilincsben van-e vagy sem – mondta Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos szerdai siófoki sajtótájékoztatóján. Több Somogy megyét érintő ügyben is vizsgálat folyik fentiek értelmében, a nagybereki bérleti szerződéstől a Balaton-parti HM-üdülőkön át Taszárig. Budai szerint számos balatoni szálloda érintett a Nemzeti Üdültetési Alapítvány ellen folyó elszámoltatásban is.

– Egész épületegyütteseket értékesítettek kétes módon a Hunguest-privatizáció során – így a kormánybiztos. – Alulértékelték a vagyont, négy és félmilliárd forint helyett kétmilliárdra és ezt követően értékesítették a szállodákat. Szeretnénk kimondatni ezeknek a szerződéseknek az érvénytelenségét feltűnő értékaránytalanság, komoly vagyonvesztés miatt. Az a célunk, hogy az ingatlanok kerüljenek vissza az államhoz. Ez esetben így lehetünk „pénzünknél”.

A Hubertus Bt. által a vizsgálódók szerint fillérekért bérelt nagybereki földek ügyében per kezdődik, csak még azon megy a vita, hogy a bécsi választott bíróság tárgyalja, vagy magyar grémium. – Az állam fölmondta a bérleti szerződést – tette hozzá Budai Gyula. – Minden körülmények között igényt tart az állam arra a 8200 hektárra. Meg kell még említeni, hogy a Nagyberek körüli történések folyományaként a marcali rendőrkapitányság természetkárosítás miatt nyomoz az emlékezetes vízleeresztés nyomán.

A gyanú szerint áron aluli taszári ingatlanértékesítés kapcsán a kormánybiztos úgy fogalmazott: a vizsgálat lezárult, véleménye szerint jogi felelősség nem, csak politikai állapítható meg az ügyben.

Nemcsak a balatonlellei HM-üdülő értékesítése körül feltételezett visszásságokat vizsgálják ki, hanem ebből kiindulva az összes Balaton-parti honvédségi üdülő ügyeit – jelentette be Budai Gyula; e témában egyébként állampolgári bejelentés nyomán kezdtek kutakodni. Egy év alatt ezerkétszáz ilyen jelzést kaptak, összegzett a biztos, hozzátéve, hogy már százmilliárd forint visszaszerzésénél tartanak, azaz ahogyan megjegyezte: ő már megkereste a pénzét.A Siotour-privatizáció vizsgálata nincs az ügyek sorában, tudtuk még meg a sajtótájékoztatón, valamint azt is, hogy alig győzi az ügyeket a kormánybiztos, csütörtökön például a Négy Mancs képviselőivel találkozik. Budai szerint egyébként majdnem teljes az egyetértés az elszámoltatás kérdésében a különböző pártok között. A Jobbik ugyan gyakran kevesli az elért eredményeket, de a kritika szerinte csak a nyilvánosságnak szól, a háttérben gyakran kérik a segítségét egy-egy ügyben. Az LMP pedig nemcsak Sukoró ügyében állt mellé, hanem a Nagyberekében is, „ha már egyszer ők hangoztatják a zöld fordulatot”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!