Közélet

2011.12.29. 16:52

Gelencsér nem búcsúzott el az intézményvezetőktől

A fenntartó képviseletében utoljára találkozott az intézményhálózat vezetőivel csütörtökön a vármegyeházán Gelencsér Attila, ám a megyei közgyűlés elnöke mégsem búcsúként fogalmazta meg az esemény lényegét.

Balassa Tamás

Veres Zoltán sajtófőnök azt mondta: az elnök további partnerséget ajánlott az intézményeknek, legyen szó akár a területfejlesztési pályázatok körüli segítségről, vagy akár lobbitevékenységről a sikeres működés érdekében. Az elnök megköszönte az intézmények munkáját, melyek az újjászervezés elmúlt négy évében, a súlyos megtakarítási kényszerben sokat tettek hozzá az önkormányzati működőképesség fenntartásához.

A találkozót Feigli Ferenc közgyűlési tag szorgalmazta a legutóbbi soron kívüli ülésen, s erre a szerdai és a pénteki parlamenti ülésnapok miatt csak csütörtökön tudott lehetőséget teremteni az elnök.Mint ismert, a megyei önkormányzatok konszolidációja jegyében a teljes intézményhálózat, iskolák és szociális otthonok, gyermekvédelmi és egészségügyi szolgáltatók állami kézbe kerülnek januártól. A megyei vagyon fenntartása mellett a több mint 180 milliárdos – benne a 12 milliárdos somogyi – adósságállomány is az állami kalapba kerül. A megyei feladatok döntő részét a jövőben a területfejlesztéssel összefüggő területi tervezés, pályázat-előkészítés és kiírás teszi majd ki. A döntést, illetve jellemzően az arra irányuló javaslattételt a megszűnő regionális tanácsok helyett a megyei közgyűlések teszik meg. Erre egyelőre 229 millió forintos költségvetés jut Somogyba a 4,9 milliárdos országos keretből. Ennek mintegy 100 milliós része az apparátusra, 20-25 ember foglalkoztatására lesz elég a politikai munkatársakkal együtt.

A megyei intézmények fenntartója-működtetője a kormányhivatal égisze alá kerülő Megyei Intézményirányító Központ lesz, ami információnk szerint 34 megyei köztisztviselőt vesz át. A 30-40, döntően pénzügyi és jogi főosztályon dolgozó, és jelenleg az álláshely ígérete nélkül lévő munkatárs jövőjéről csütörtökön is folytak az egyeztetések Gelencsér Attila és Vörös Tamás főjegyző vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!