Közélet

2011.12.15. 07:45

Heringjáraton az iskolások, hiába várták a buszt Nagyatádra

Egymáshoz préselődő gyerekek, kellemetlen utazási körülmények – erre panaszkodott egy kivadári szülő. Nagy meglepetés érte az iskolába járó diákokat: mostantól lőttek ugyanis az egyik reggeli autóbuszjáratnak. Értetlenül fogadta a döntést az egyik édesanya is, akinek leányai a reggeli fél nyolcas járattal utaztak Nagyatádra.

Harsányi Miklós

– Pár napja számolták fel az utazási lehetőséget – hangsúlyozta az asszony, aki elpanaszolta gondját szerkesztőségünknek. – A mostani járaton igen sok gyermek tartózkodott, tele volt a busz. Levideóztam a körülményeket...
A döntés kiverte a biztosítékot: a megszüntetett autóbuszjárat visszaállítását kéri a kivadári családanya.
– Másoktól is hallottam, hogy problémás a módosítás – emelte ki. – Remélem, hogy meghallgatják majd a kérésünket...

Nincs rendkívüli zsúfoltság – ezt állították érdeklődésünkre a Kapos Volán Zrt.-nél. Kovács Melinda vezérigazgatói asszisztens egyebek mellett közölte: szeptember elsejétől a háromfai, bakházai és nagyatádi – a kivadári és bodvicai városrészében lakó diákok – utazási lehetőségének biztosítására új buszjáratot állítottak forgalomba. A fenti járat mellett Kivadárról kisegítő autóbuszjárat is közlekedett.

– Ezek forgalmát figyelemmel kíséri a társaság, amelynek eredményei alapján december 11-től a kisegítő járat megszűnt – tudtuk meg. – A bejelentő által kifogásolt autóbuszjáraton rendkívüli zsúfoltság nincs, utaslemaradás nem történt. Ilyen jellegű észrevétel eddig még nem érkezett a társasághoz.

Biztonság, pontosság és rugalmas alkalmazkodás a helyi igényekhez: Németh József, az egyik kaposvári közlekedési vállalkozás tulajdonosa szerint az iskolajáratoknál ez kulcskérdés. Szerinte egyetlen szülő sem szeretné, ha a hidegben gyermeke akárcsak öt percig az utcán fagyoskodna.
– A zsúfoltság elkerülhető a lépcsőzetes járatszervezéssel – magyarázta. – Ilyenkor ugyanaz a busz kétszer fordul. Ha ez nem járható út, akkor több járatot célszerű indítani. A lényeg, hogy kényelmesen jussanak el a gyermekek az iskolába.


Balhé a vasúton: zsinórban jött a panasz

A vasúton olykor gondot jelent a zsúfoltság. Ezt jelzi, hogy csak az elmúlt menetrendi időszakban 15 panasz érkezett Somogyból.
Az eseteket megvizsgálták, s már korábban döntöttek a változásról – tájékoztatott a MÁV. A Kaposvár-Siófok vasúti vonalon a reggeli órákban egy kocsival több közlekedik, amely az iskolába járók utazását segíti elő. Ez a jelenlegi menetrendi évben is így marad. A Gyékényes-Kaposvár vonalon változás történt a reggeli hivatásforgalmi közlekedéssel kapcsolatban.
– A korábbi négy kocsi helyett közlekedő szerelvény már öt kocsival vesz részt a forgalomban a december 11-i menetrendváltástól – tudtuk meg.

Tab: zökkenőmentes a szállítás

Naponta csaknem 120 diák veszi igénybe az iskolabusz járatokat Tabon és környékén. A Bedegkér, Kánya útvonalon kívül Sérsekszőlős-Lulla-Tengőd valamint Kapoly-Somogymeggyes térségében szállhatnak buszra a gyermekek – számolt be Csizmadia Nándor, a tabi Takáts Gyula integrált közoktatási központ igazgatója.



– Nálunk nincs gond – felelte kérdésünkre. Az igazgató jelezte: a járatok fenntartása évente nagyjából 6 millió forintba kerül. A Kapos Volán mellett a többcélú társulással kötöttek szerződést, ez utóbbi egy 28 személyes kisbuszt üzemeltet. S mit hoz a jövő? Abban bíznak, hogy továbbra is lesz elég fedezet a járatok fenntartására.

Értetlenül fogadta a döntést az egyik édesanya is, akinek leányai a reggeli fél nyolcas járattal utaztak Nagyatádra. Harsányi Miklós -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!