Közélet

2012.01.12. 07:09

Amitől a nőket kitöri a frász - ebből még egy is sok(k)

A nők többségét két állat láttán töri ki a frász. Az egyik a patkány, a másik az egér.

F. Szarka Ágnes

A rendszeres irtásnak köszönhetően Kaposváron meglehetősen kevés található belőlük. – Kifejezetten patkány-, rágcsáló gócról nincs tudomásunk – mondta Hartner Rudolf, a városgondnokság vezetője –, de időnként felbukkan egy-egy állat. Rendszeres, szervezett irtás nincs, de ha valaki bejelenti, hogy a csapadékvíz csatornából látott kijönni vagy oda bemenni patkányt, akkor az adott helyen irtunk. Az esővizes csatornában egyébként nem talál élelmet, így nem is igazán fészkeli be magát.

Ellentétben a szennyvízcsatornával. A KAVIZ Kft. évente mintegy egymillió forintot fordít rágcsálóirtásra.
– Külső vállalkozóval van szerződésünk, aki rendszeresen irtja a rágcsálókat – mondta Ift Miklós, a KAVIZ Kft. ügyvezető igazgatója, – ennek is köszönhető, hogy az elmúlt két évben nem érkezett bejelentés arról, hogy valaki patkányt látott. Mintegy egymillió forintot költ a cég arra, hogy Kaposváron egyetlen rágcsáló se legyen.



– A szemetesedények környékén megjelenő patkányok irtása területen belül a lakók, lakóközösségek feladata – mondta Árva László rágcsálóirtó. –  A külterületen, ahol állatot is tartanak, nem mernek mérgezni. Általában nem rendelkeznek a megfelelő felszereléssel, ami biztosítja, hogy csak a patkány férjen hozzá a méreghez. Egy pár patkánynak, ha figyelembe vesszük, hogy az ivadékaik már három hónapos korukban ivarérettek, évente 6-800 darabos a szaporulata. Főként tavasszal és ősszel nő meg a számuk. Soha nem lehet egy területre azt mondani, hogy rágcsálómentes. A vándorpatkány bárhol, bármikor megjelenhet. Így Kaposvár sem mentes, de elviselhető a számuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!