Közélet

2012.01.20. 17:52

Ír mamutcég vásárolta fel a Szenna-Pack befektetőjét

Új motor dübörög Szennán. Az amerikai vevő európai cégét, s vele a csődvédelem alatti Szenna-Packot felvásárolja az Ardagh csoport.

Balassa Tamás

Magyarországi, s ezen belül a jelek szerint somogyi érdekeltséget is szerez a csődvédelem alatt álló Szenna-Pack megvásárlásával az Ardagh csoport. A csomagolástechnikai és alumíniumpalack-gyártó cégóriás felvásárolta az amerikai Exal csoport európai cégét, a Boxalt, mely a Szenna-Pack befektetőjeként jelentkezett be. A somogyi falu cégének júliusban indult csődvédelme rövidesen a hitelezők kifizetésével zárulhat le, s ez esetben akár hónapokon belül újraindulhat a termelés Szennán. Niall Wall, az Ardagh Group ír vezérigazgatója e hónap elején jelentette be a Boxal megszerzését, amitől az alumíniumpalack-piac termékkínálatának bővítését, további hozzáadott értékbővülést vár.



Az Ardagh csoport nemrégiben publilkálta honlapján, hogy megegyezett az amerikai Exal céggel az európai Boxal 85 millió eurós (mintegy 26 milliárd forintos) felvásárlásában. Több feltétel megléte, s a trösztellenes vizsgálat jóváhagyása után az üzletet az év első felében szentesíthetik a felek. Az Ardagh 25 országban 88 üzemet működtet, éves forgalma 3,2 milliárd euró (csaknem 1000 milliárd forint). Az ír-luxemburgi központokkal rendelkező csoport 14 ezer embernek ad munkát szerte a világon.

Az európai akvizíció érintettje a csődvédelem alatt álló Szenna Pack Csoport is, melyre még az Exal lett vételi ajánlatot, de optimális esetben az Ardagh indíthatja újra a termelést Szennában.

Bierer János, a Szenna-Pack ügyvezetője, aki egy virágzó, s szinte teljes egészében exportra teljesítő céget vezetett évtizedekig, a kapacitásnövelés érdekében milliárdos uniós támogatású, de bankhitelekkel terhelt fejlesztésekbe fogott. A pénzügyi válság egyre nehezebbé tette a hitelek visszafizetését, s a forgóhitelhez jutást, így a Szenna-Pack a felszámolást elkerülendő kért csődvédelmet a Szenna-Pack Trade-del együtt.

A csődegyezség fél éves megfeszített tárgyalássorozat után november végén jött létre. Mintegy 5,5 milliárdnyi hitelezői követelésről kellett megegyezni. A fedezett hitelezőket 50-75, a fedezetleneket 10 százalékos értékben fizeti ki az adós, amit magasabb egy átlagos felszámoláskori értéknél. Az egyezséget az összes bank és a csaknem 100 hitelező is elfogadta, a hitelezők 94 százalékával sikerült akkori állás szerint megegyezni. A jogerőre emelkedés előtt azonban két hitelező fellebbezéssel élt, ami valamelyest hátráltatja a meg nyugtató megoldás. A Boxal csak tiszta helyzet esetén jelent volna meg Szennán, s vélhetően így gondolkodik az Ardagh csoport is.

A 120 Szenna-Pack dolgozó mellé további 180 felvételét tervezte a Boxal, ám hogy ez a tervet változatlanul veszi-e át az Ardagh, nem tudni. Információnk szerint 60 dolgozó tartott ki a fénykorában kétszáz munkavállalói is alkalmazó Szenna-Pack mellett. A Szenna-Trade-nél mintegy tucatnyian már dolgoznak a karbantartásban, ők megkapták elmaradt járandóságaikat is, az utolsó fizetéssel együtt; a Szenna Pack Csoport egyhavi bért tudott fizetni karácsony előtt, mindezt egy korábbi áfa-visszaigénylésből.

A családi tulajdonú Szenna-Pack igazgatója, Bierer János az Ardagh, a fellebbezések, a Trade-dolgozók és a kifizetések vonatkozásában szűkszavúan megerősítette értesüléseinket.
– Készülünk a jogerős döntésre, az indulásra – fűzte hozzá Bierer János, aki cégének alumínium aeroszol palack-gyártásban szerzett több évtizedes szaktudását iparági szakértőként, tanácsadóként kívánja hasznosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!