Közélet

2012.01.25. 17:41

Jön a differenciált ingatlanadó? Az ÁSZ megtette javaslatait

A kedd esti, kaposvári rendkívüli közgyűlésen a városatyák elé került az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felhívására kötelezően összeállított önkormányzati intézkedési terv is.

Márkus Kata

Bár az ülésen már sokkal inkább az intézkedési terv részleteit kellett volna véleményezniük a képviselőknek, még mindig inkább az ÁSZ ellenőrzés december végén közzétett megállapításai kerültek terítékre. Pedig a képviselők elé tárt intézkedési terv számos fontos – az ÁSZ ajánlásai alapján megfogalmazott – feladatot ró a polgármesterre és a főjegyzőre egyaránt.



Előbbire többek közt, hogy az önkormányzati működés költségvetési pénzügyi egyensúlyát elsősorban az önként vállalt feladatokat érintő megtakarítási intézkedések révén helyre kell állítani a 2012. évi költségvetési rendeletben. A működési költségvetési egyensúly fenntartása érdekében pedig fel kell tárni az önkormányzat bevételszerző lehetőségeit. Ennek keretében többek közt az idén meg kell vizsgálni azt a lehetőséget, hogy a kommunális adót az ingatlanok értékéhez, illetve méretéhez igazított differenciált adónemmel esetleg kiváltsa az önkormányzat.

Törekedni kell ugyanakkor az intézkedési terv szerint az üresen álló bérlemények számának csökkentésére, s növelni kell a kintlévőségek behajtásának hatékonyságát. A 2012. évi költségvetés előkészítése, illetve tárgyalása során el kell végezni a folyamatban lévő és a tervezett beruházások teljeskörű felülvizsgálatát. Ugyancsak ebben az időszakban át kell tekinteni az adósságszolgálat szerkezetét, és likviditási terv készítésével, majd annak havonkénti aktualizálásával biztosítani kell a likviditás fenntartását.

Az intézményi gazdálkodást és struktúrát folyamatosan a megváltozó igényekhez, szabályozási, finanszírozási környezethez kell igazítani. Az éves beszámoló, illetve a költségvetés első félévi teljesítéséről szóló beszámoló keretében a közgyűlésnek be kell mutatni többek közt az önkormányzati és a minősített többségi tulajdonú gazdasági társaságok aktuális pénzügyi helyzetét, az önkormányzatnak a gazdasági társaságai felé fennálló követeléseit, nyújtott kölcsöneit.

A főjegyzőnek ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kell kísérni és elemezni az árfolyam-, kamat-, valamint visszafizetési  kockázatokat, valamint például a kezességvállalások, garancia és helytállási kötelezettségvállalások kockázatait, és azok alakulásáról a közgyűlést tájékoztatni kell. Az önkormányzati kötelezettségvállalásokról szóló közgyűlési előterjesztéseknek tételesen be kell mutatniuk a visszafizetés forrásait, valamint legalább három éves kitekintéssel a kamat és árfolyamkockázat várható kihatásait.

Ezen kívül folyamatosan figyelemmel kell kísérni a minősített többségi tulajdonú gazdasági társaságok kötelezettségeinek alakulását, az önkormányzat likviditására, pénzügyi egyensúlyára gyakorolt hatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!