Közélet

2012.01.16. 07:34

Közigazgatás vonalzóval, leestek a székről a járásokra nézve

Arról ugyan nincs szó, hogy Bélavár kérné „átjelentkezését” Horvátországhoz, háborognak rendesen azok a somogyi faluvezetők is, akiket derült égből villámcsapásként ért a járások beosztásának néhány napja megjelent tervezete. Igaz, hogy a hírek szerint a bodrogközi települések hasonló okból akár készek lennének Szlovákiához is csatlakozni, Somogyban csak falugyűlésekről, közös képviselő-testületi ülésekről, kormányhivatalnak, minisztériumnak címzett beadványokról hallani.

F. I., V. A., J. G.

Balatonszárszó térségében a jelenlegi földvári kistérség öt településéből négyet Fonyódhoz, egyet Siófokhoz irányít a tervezet. A szárszói és a kötcsei képviselő-testület hétfőn megszavazta, hogy közös körjegyzőségben képzelik el a jövőt (Telekiben, Szóládon és Nagycsepelyen is nyilván ugyanígy döntöttek volna), erre kedden megjelent a nyolc leendő somogyi járás térképe... – Hittünk ugyanis – a jelek szerint naivan – abban az ígéretben, hogy az önkormányzatok valóban maguk dönthetik el, hogy kivel akarnak társulni, közösködni – mondta Dorogi Sándor balatonszárszói polgármester. – Eddig úgy volt, hogy ott avatkoznak csak be majd felülről, ahol nincs egyezség. Erre kiadják ezt a nyilván egy pesti íróasztalnál rajzolt, a legcsekélyebb helyismeretet, földrajzi ismereteket nélkülöző térképet, mi meg itt a „végeken” leesünk a székünkről a meglepetéstől.

Járás ide, vagy oda, nem az lenne a normális, hogy átbeszélik az érintettekkel, mielőtt bárki térképet rajzol? Vagy legalább tájékoztassák a tervekről előzetesen azokat, akiknek a jövője múlik rajta. Nem a polgármesterekről van itt ugyanis szó (Balatonszárszó önálló hivatali státuszát például semmi sem befolyásolja a 2200 lakos miatt), nem a mi jövőnkről, hanem emberi közösségekéről. Arról, hogy merre vezessen az útjuk iskolába, orvoshoz, ügyeket intézni a következő évtizedekben. Akik ezt a térképet megrajzolták, tudják, hogy út sem vezet (kerülővel persze el lehet jutni) Kötcse, Teleki felől Fonyód felé, csak az erdő van? S hogy tömegközlekedés sincs?
A szárszói polgármester megjegyezte: – Ha tiltakozó szavunk valóban elhallik a döntéshozókig, ha valóban hallgatnak az észérvekre, akkor megemelem a kalapom.Merthogy a tiltakozás már formálódik; no persze nem arra kell gondolni, hogy az öt szomszédos település elöljárói a polgári pikniknek helyet adó kötcsei Dobozy-kúria elé vonulnának, ám kedden este az ötök tartanak egy közös testületi ülést, hogy formába öntsék mondandójukat (van bőven), amit eljuttatnak az illetékesekhez; országgyűlési képviselőkhöz, szaktárcához, kormányhivatalhoz, érdekképviseleti szervezethez.

– A döbbenettől sokáig csak kerestük a szavakat – így Feledy Gyula kötcsei polgármester. – Megpróbálunk higgadt fejjel gondolkodni, arra koncentrálni: mit tehetünk. A közös testületi ülést is annak érdekében tartjuk, hogy észérvekkel hathatósan támasszuk alá kérelmünket: nem akarunk a fonyódi járáshoz tartozni. Az öt település sorsa évtizedek óta összeforrt. Elismerjük, hogy szükség van a húsz év óta változatlan rendszer korrekciójára, s tudna működni az új szisztéma is – közös körjegyzőség formájában. Másként hogyan szervezzük meg fonyódi járási központtal az iskolát, a családsegítő szolgálatot, az orvosi ellátást? Hogyan működtethető ez normálisan? Bízunk benne: észérvekkel lehet még változást elérni.

A csurgói járáshoz sorolták Bélavárt és Vízvárt. – Legalábbis a tervezet szerint – hangsúlyozta Pápa László, Bélavár polgármestere, hozzátéve: a terveket január 20-ig lehet véleményezni, s mivel a maga részéről nem örül az új helyzetnek, összehívta a képviselőtestületet, és falugyűlést is szerveznek, hogy kiderüljön, a lakosság is hasonlóan gondolkodik-e. Ha igen, élnek a lehetőséggel és beadványt fogalmaznak. – Mindig Barcshoz tartoztunk – mondta a polgármester. – Jelenleg is minden odaköt, az egészségügyi ellátástól, a tűzoltóságon keresztül a földhivatalig, s ami az egyik legfontosabb: a munkaügyi kirendeltség, amellyel közös pályázatunk van a Start-programban.

Pápa László
arról, hogy miért kerülhettek át a csurgói járáshoz, úgy vélekedett, csak egyetlen logikus indok létezhet: települése az egymással közös körjegyzőségben lévő Vízvár és Somogyudvarhely között fekszik, e körjegyzőség székhelye Somogyudvarhelyen van, amely a csurgói kistérséghez tartozik. Ugyanakkor felvetette: több társulásnak is tagja Bélavár, amelyek Barcs irányába teszik őket érdekeltté, és így legyenek része a csurgói járásnak? Arrafelé a közlekedés se jó.

A szomszédos Vízvár polgármestere első felháborodásában falugyűlést akart összehívni, de jobbnak látta, ha az emberek írásban kapják meg a véleményezési lehetőséget. Kozma László elmondta: ők azt képviselik, amit a lakosság akar, ezért szerdán kérdőívet állítottak össze és küldtek ki. Ebben egyetlen kérdés szerepelt: melyik járást választanák? A válaszok száz százalékban a barcsit támogatták. Hozzátette: ezer szállal kötődnek a barcsi térséghez, ezért nem értik ezt az újfajta felosztást, hiszen többek közt az oktatási-nevelési intézmények közös fenntartásúak, közös az orvos-ügyeleti ellátás és szennyvízrendszer, valamint munkavállalás szempontjából, a szakhatóságokkal sincs semmiféle kapcsolatuk a csurgói térségben.

Rinyaújnép a tervezet szerint a barcsi helyett a nagyatádi járáshoz tartozna, bár körjegyzősége évtizedek óta a babócsai. Szüsz József polgármester szerint az elgondolás elképzelhetetlen az ötven lakosú zsákfalu számára, a néhány iskolás, óvodás is a hét kilométerre lévő Babócsára jár.

Balatonmáriafürdő sem szívesen sorolódik

Galácz György
balatonmáriafürdői polgármester kifejtette: a máriai testület nem ért egyet azzal, hogy a fonyódi járáshoz sorolták településüket. Négy éve léptek át a fonyódiból a marcali kistérségbe. Marcaliban koncentráltabban tudják igénybe venni a szolgáltatásokat, s már számos közös alapot is építettek az együttműködéshez. Kovács József balatonkeresztúri polgármester megkeresésünkre azt mondta: nincs kialakult álláspont, a határidő lejárta előtt a képviselőtestület véleményezi, megvitatja a tervezetet.

Móring József Attila
országgyűlési képviselő arról beszélt: támogatja a Balatonszárszó-környékieket abban, hogy egy járáshoz tartozzanak. A négy szomszédos falut még az út is Szárszóhoz köti, természetes, hogy azok is a siófoki járáshoz kerüljenek. Balatonmáriafürdő esetéről viszont úgy vélekedett: logikátlannak tűnik, hogy tóparti településeket kiszakítsanak a balatoni övezetből. – Szerintem legalább annyi, sőt több érv szól amellett, hogy az érintett szakaszon a Balaton-parti települések egységesen a fonyódi járáshoz tartozzanak – fogalmazta meg a KDNP-s parlamenti képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!