Közélet

2012.01.10. 13:41

Nyolc járásra osztaná a minisztérium Somogy megyét

Nyolc járás kialakítását tervezi Somogyban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). A kedden nyilvánosságra hozott elképzelések szerint a nyolc somogyi járásközpont Barcs, Csurgó, Fonyód, Kaposvár, Marcali, Nagyatád, Siófok és Tab lesz.

Márkus Kata

A legkisebb járást Siófokon és környékén alakítják ki Somogyban 15 településsel, a legméretesebb pedig a kaposvári járás lesz hetvennél is több településsel.

Országosan egyébként 168 járás, Budapesten pedig hét úgynevezett körzet létrehozását tűzték ki célul. A járások és járási, körzeti kormányhivatalok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységeiként kezdhetik meg működésüket 2013. január 1-jével.



A kormányhivatalok járási hivatalainak legfontosabb feladata a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása lesz. Ezekhez a hivatalokhoz kerülnek a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási, valamint a megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei kistérségi kirendeltségeinek, ügyfélszolgálatainak, irodáinak feladat- és hatáskörébe tartozó ügyek.

Az Országgyűlés elé várhatóan februárban kerül a törvényjavaslat, a járási székhelyeket és illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet pedig június végén fogadja el a kormány. Január 20-ig azonban a települések véleményére is számítanak a most indított társadalmi egyeztetés során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!