Közélet

2012.02.20. 07:09

Állami tehermentesítés, nincs beleszólás a járásokba

Csak önkormányzati beleegyezéssel lehessen járási hivatalvezetőt választani – szorgalmazza a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ), miközben a helyhatóságok másik érdekvédelmi szervezete, a TÖOSZ ezzel nem ért egyet.

Fónai Imre

A leendő járási rendszerhez tartozó önkormányzatok társadalmi kontrollt gyakoroljanak a hivatal felett – a MÖSZ ezt elengedhetetlennek tartja. Javasolja: a járási hivatal vezetői évente egyszer a járás polgármesterei előtt adjanak tájékoztatást a járás helyzetéről, az elvégzett munkáról. A szervezet alapvetőnek tartja, hogy a járási hivatalokat politikai pártokhoz nem kötődő, azoktól teljesen független szakemberek irányítsák.

– Ha az állam elvisz tőlünk feladatokat, akkor abba mi már nem szólhatunk bele – véli Schmidt Jenő tabi polgármester, a Települési Önkormányzatok Szövetsége (TÖOSZ) elnöke. – Eddig azért „sírtunk”, mert az államigazgatási feladatok ellátásához (gyámügy, okmányiroda, építési iroda, stb.) a városok is kénytelenek voltak pénzt hozzátenni. Most ez a járások felállásával megszűnik, elkerülnek a feladatok a településektől. De akkor milyen jogon mondanánk meg, hogy ezt miként és kikkel szervezze meg az állam? A TÖOSZ inkább azt szorgalmazza: határozzák meg az illetékesek minél előbb, pontosan mely feladatokat viszik el a jegyzők hatásköréből, s mikor? Mérjék fel továbbá, hogy hol kell harminc kilométernél többet megtenni az állampolgárnak ahhoz, hogy eljusson egy járási székhelyre. Ahol van ilyen, azt a körzethatárt korrigálják. A lényeg szerintünk az, hogy az ügyeiket intéző polgárok ne vegyék észre a változást, vagy inkább még könnyebben intézhessék el ügyeiket, mint most. A tervezet háromszáz kormányablakkal számol, ez nagyjából lefedi a jelenlegi okmányirodai hálózatot. Ha ezeknél mindenütt megvalósul az egyablakos ügyintézés, akkor elérte a célját a változás.Schmidt Jenő hozzátette: az a kívánatos, ha valaki a leendő járási központban, a tabi kormányablakban beadja kérelmét földhivatali ügyintézés céljából, akkor azt annak ellenére elintézhesse ott, hogy Tabon nincsen földhivatal.

Címkék#Tab

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!