Közélet

2012.02.05. 13:33

Farsangi télűzés húsz centi hóban

Iszonyatos hideg, szakadó hó, erős szél fogadta Dorottyát és udvarhölgyeit szombaton.

F. Szarka Ágnes

Az árusok és a szervezők pénteken még reménykedtek, hogy nem teszi tönkre a kaposvári farsangot a zord tél. Aztán szombatra elszálltak a remények, ennyire rossz idő még soha nem fogadta a farsangolókat. Szakadó a hó, borzasztó hideg, néhány kitartó kereskedő, pár néző és a Déryné Vándorszíntársulat művészei. Ők mindenesetre férjhez adták Dorottyát.
Farkas Arnold pécsi kereskedő a kitartóbbak közé tartozott, bár a látást javító gyógyszemüvege iránt most senki nem érdeklődött.
– Nulla volt a forgalom – mondta –, pedig Kaposvár vásárügyileg mindig nagyon jó. Kulturált és érdeklődő a termék iránt. Most a legizgalmasabb dolog az volt, hogy majdnem elvitte a sátramat a szél. A hazafele út miatt is aggódom egy kicsit.
 


El sem indult a felvonulás, az érdeklődők még le sem értek a sétáló utcára, amikor Mogyorós Sándor már pakolta össze a holmiját.
– Szegedre megyünk, egyik ismerősöm jelezte, hogy járhatók az utak, úgyhogy nekivágunk – mondta a fajáték készítő. – Talán mindenki jobban járt volna, ha egy héttel elhalasztják a kaposvári farsangot. Nem Dorottya nap előtti, hanem utáni szombatra.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kulcsátadás
[/caption]

A kitartóbbak közé tartozott a budapesti Prépost Attila.
– Kitartunk, hogy legalább nullára kihozzuk a vásár szaldóját – mondta. –  Nagyon sok volt a helypénz, huszonötezer forintot fizettünk ki. Bár nemcsak a somogyi megyeszékhely ilyen drága, hanem az ország minden vására. Az ember mindig úgy indul neki, hogy jó vásárt akar csinálni, aztán vagy bukik, vagy nem. Most buktunk. A költségek negyedét sem kerestük meg. Ha kevés a vevő, a magas helypénz miatt kénytelenek vagyunk mi is nagyon drágán adni a termékeket, az aprósüteményeket hogy egy kicsi legalább visszajöjjön. Csütörtökön jöttünk, akkor még nem esett, kérdéses, hogy hogyan érünk haza. A felvonulás után indulunk is.
A budapesti Mezei Ferenc a sajt országok – Hollandia, Franciaország, Belgium, Olaszország, Svájc – termékeit hozta el a kaposvári farsangra. Ő is csak panaszkodott.
– A harmadát nem kerestük meg a tavalyinak – mondta –, gondolom nemcsak az időjárás, hanem az emberek anyagi helyzete miatt is. Pedig a sajt nem olyan drága, hat és félezer forintért már igazi különlegességet lehet venni.

A felvonulásra és a műsorra talán ha száz ember volt kíváncsi.  A nagyon kevés néző egyike volt Ács Krisztina. Azt mondta, hogy őt semmi nem tántorítja el, mert a farsang jó buli.
– Nagyon hideg van, de akkor is kitartunk. Tavaly is nagyon jó volt. – mondta.

Szita Károly polgármester is nagyon rövidre fogta köszöntőjét, és átadta a városháza kulcsát farsang hercegének. A deda bábu elégetésével Kaposváron eltemették a telet. Bár Szita Károly kijelentette, ha rajta múlik akkor ez a nagyon zord idő minden bizonnyal elmaradt volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!