Közélet

2012.02.16. 07:42

Hangolás a médiaháborúra, frekvenciaharc 99,9 megahertzen

Három pályázó várja a médiahatóság döntését a kaposvári 99,9 MHz-es frekvenciáról, ahol jelenleg a Kapos Rádió szól. Ha a politikán múlna a döntés, az előjelek a kormánypárti Kapos Extra tulajdonosának kedveznének.

Balassa Tamás

A Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság szeptemberben kiírt pályázatára három kereskedelmi rádiós pályázat érkezett. A 99,9-en tizennégy éve adó Kapos Rádió Kft.-n kívül pályázatot adott be a mohácsi Média Csele Bt. és a kaposvári Zselici Forrás Kft.

A kaposvári Zselici Forrás Kft. ingyenes hetilap létére, az évekkel ezelőtti kondícióihoz képest látványosan javuló minőségben jelenik meg számról-számra a városi és városkörnyéki postaládákban, lépcsőházakban. Az irányultság, a tapinthatóan nemzeti-konzervatív kormánybarát státusz csak a véleményírásokból derül ki, és némiképp a szerkesztésből, a híranyagok ugyanis arra engednek következtetni, hogy baráti kapcsolatot ápolnak például a kaposvári városházával. Utóbbi megállapítást egy korábbi írásunkban részleteztük, amikor Kaposvár önkormányzatának részint uniós forrású megrendeléseit böngészve nem egy Zselici Forrásos megbízást találtunk. A magán médiavállalkozás egyébiránt annyit politizál, amennyit nem szégyell, s amennyi nem tántorítja el a jóízlésű hirdetőt, se jogi, se szakmai elvek nem korlátozzák ezt.

Forrásaink a Zselici Forrás pályázatát nem írják a véletlen számlájára. A városi tévé épületében szerkesztett lap rádiós ambíciói, ha laza szerkezetben is, de kisvárosi médiabirodalmat sejtetnek. A döntés előtti mérlegelésnél tudható: a Szalai Annamária volt fideszes médiapolitikus által elnökölt médiahatóság ugyan objektív mércék szerint igyekszik határozatokat hozni, ám ezeket a pontszámokat – megajánlott műsorszolgáltatási díj, műsorterv, helyi közélet, tapasztalat, üzleti terv – mégis csak médiatanácstagok osztják. A kormánykritikus Klubrádió és a rádiót eddig csak autóban látott Autórádió diadalmas pályázata jól példázza ezt. Az eljárásrendet ismerő forrásaink azt is kiemelték: a beérkezett pályázatokat ugyan közjegyző előtt veszik ki a borítékból, de nincs egységes tenderbontás; az azonban ezzel együtt csak egy kínai szabadságfokú médiaviszonyban volna elképzelhető, hogy egy kiválasztott győztest helyzetbe hozzanak. Erre az objektív pontozás szubjektívumai alapján amúgy sem lenne semmi szükség.

Annyi bizonyos: a Kapos Rádiót üzemeltető Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) majdnem a kezdetektől szúrja a város szemét. Azért a TIT pályázott, mert Kaposvárnak nem lehetett egyszerre többségi tulajdona televízióban is, és rádióban is, így csak a rádiós műsorszolgáltatással bízták meg a város médiáját. A TIT azonban egy idő után mint frekvenciatulajdonos önállósította magát, és kézbe vette az adást. Adott, de aztán kapott is. Kisvárosi médiaháború frontja alakult ki, s a városi legendák szerint a Kapos Rádió csak annak köszönhette a megmaradását, hogy Csillagvizsgálója három telken fekszik, így saját maga szomszédjaként senki sem akadályozhatta az adótorony beüzemelését. Bár hatósági ellenőrzések akadtak, de hát milyen hatóság az, amelyik nem teszi a dolgát a városa megelégedésére.

A 99,9 MHz-re beadott pályázatok hiánypótlása a médiatanács december 20-iki határozata alapján mindhárom pályázónál eredményes volt. Döntés a következő hetekben, vagy – a tanács leterheltsége és döntéseinek csúszása miatt – a következő hónapokban várható.

Vélhetően politikai döntést hozott az ORTT Szalai Annamária korabeli különvéleménye szerint

Kaposvár városa nem nézte tétlenül, hogy a TIT elhappolta előle a 99,9 MHz-t, és kiméretett egy frekvenciát a 2000-es évek első felében. A 97,5 MHz-t úgynevezett „talált” frekvenciaként jelentette az ORTT-nek az egyébként Fidesz-közeli Kaposvár Polgáraiért Egyesület. A következményekről Szalai Annamária jelenlegi médiahatósági elnök, akkori fideszes ORTT-tag különvéleményéből értesülhetett a közvélemény.Szalai szerint a testület többsége „feltehetően politikai motivációjú döntést hozott”. A jogszabály szerint a frekvenciát a kiméretőnek kellett volna megkapnia, ha megadja a pályázatokban szereplő legmagasabb összegű műsorszolgáltatási díjat. De a dunaújvárosi Janita Bt. évi 10 millió forint plusz áfás árat ajánlott (ez a minimális díj 450 százaléka volt), kellemetlen helyzetbe hozva az egyesületet. Szalai a 2004-ben kezdődött több éves hercehurca után sérelmezte, hogy a kaposvári pályázatot alakilag érvénytelennek nyilvánította az ORTT két egymást követő évben is, és nem engedte a talált frekvencia biztosította előny érvényesülését. Ugyanakkor a Janita Bt. pályázatát tartalmilag hiánytalannak minősítették. Aztán bepanaszolta Szalai Annamária a Janitát az irreális üzleti terv miatt is, azt írván: az ORTT mindenféle ürüggyel, trükkel és praktikával lehetetleníti el a Kaposvár Polgáraiért Egyesület számára a műsorszolgáltatást, és vélhetően politikai indíttatású döntésével helyzetbe hoz egy nyilvánvalóan irracionális ajánlatot tevőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!