Közélet

2012.02.27. 17:43

Hat és fél kilométer csatorna csaknem félmilliárd forintért

A csurgói kistérség tizennyolc településből immár tizennégy csatornázott lesz. Négy település – Szenta, Porrog, Porrogszentkirály és Csurgó – szennyvíz beruházása indul ugyanis március 19-én és zárul ez év végén. A vállalkozói szerződést hétfőn írták alá Csurgón. 6546 méteres gerincvezeték épül és 460 bekötés történik.

Varga Andrea

Füstös János csurgói polgármester elmondta: a 455 millió forintos beruházást 85 százalékos pályázati támogatás segíti, és az EU önerő pályázata is biztosít forrást.

1976-ban épült a csurgói szennyvíz hálózat fő gerince, amelyre először intézmények, üzemek csatlakoztak, később a lakosság egy része is ráköthetett. 2005-ben egy újabb program részeként ez szinte teljessé vált, és további hat településen épült ki a hálózat. Pár év múlva az iharosberényi mikrotérségben is elkészült a csatorna. Szenta, Porrog és Porrogszentkirály 2008-ban – Csurgó gesztorságával – adta be szennyvíz pályázatát, és most indulhat a kivitelezés, amit a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt nyert el.



Sashalmi Miklós szentai polgármester azt mondta: a nehéz gazdasági helyzet ellenére biztatta a lakosságot, hogy saját és településük jövője érdekében vágjanak bele. Időzített bomba a talajba engedett szennyvíz, amely tönkreteszi élőhelyüket.
– A kis település jövője szempontjából sokkal fontosabb beruházás ez, mint egy sportudvar vagy szabadidőközpont építése. Először a szennyvíz elvezetést és kommunális hulladék elhelyezést oldjuk meg, aztán jöhet a többi fejlesztés – hangoztatta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!