Közélet

2012.02.07. 12:24

Hótorlaszok Somogyban, két útszakaszt lezárhatnak a rendőrök

Az éjszaka során 8-12 cm friss hó esett a megyében. A déli területeken a hólepel vastagsága meghaladja a 40-45 cm-t.

Harsányi Miklós

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a 6812-es számú út Csákány és a 7-es főút közötti szakaszán a hóátfúvás annak ellenére komoly fennakadást okoz, hogy a Magyar Közút gépei folyamatosan dolgoznak. Fennáll az út lezárásának lehetősége. A 6802-es út Csokonyavisonta–Somogyaracs közötti szakaszán is hókotrók dolgoznak. Itt is számtani lehet az útszakasz lezárására.

Az összes megyei közút tisztítása folyamatos – közölte kedden a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Vannak azonban olyan területek, ahol a hófúvás miatt nehezebben járhatóak. Nemesdéd, Vése, Bánya, Kaposdada, Porrogszentkirály, Somogybükkösd, Felsőbogátpuszta és Szenta településekre a Volán járatok reggel nem tudtak bemenni.

Az M7-es autópálya megyei szakaszát több munkagéppel folyamatosan tisztítják, a kőröshegyi völgyhídon ismét óránként 60 kilométeres sebességkorlátozást vezettek be.
– Somogyban harmadfokú riasztási fokozat van érvényben a közútnál. Kaposvár és 30 kilométeres vonzáskörzetében a hét sószóró-hótoló gépen kívül két bérelt gépet is hadra fogtak. Ivánfi Csaba, a társaság kaposvári ügyeletese kérdésünkre kedden elmondta: többek közt Kadarkút, Nagybajom és Igal térségében dolgoznak a gépek, s a bőszénfai és a simonfai emelkedőn is gondoskodtak a síkosságmentesítésről.

Melyet nem mindig sikerült maradéktalanul elvégezni – legalábbis erről számolt be több járművezető. Somogyban emiatt kedden is több autóbuszjárat késett. Baljós a kilátás, szakemberek újabb havazást és lehűlést ígérnek – a Nyugat-Dunántúlon helyenként óránként 60-80 kilométeres széllökések kísérik a délutáni, kora esti órákig az északi, északkeleti szelet, derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatójából. A Nyugat-Dunántúlon is komolyabb hófúvásra lehet számítani. Estétől fokozatos mérséklődik a szél, lassan szűnni kezd a hófúvás.



Kaposváron újabb és újabb gépeket irányítanak a belső- és külterületi utakra.
– Több mint 20 helyre önmentesítő anyagot helyez ki kedden a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. a bajbajutott autósok segítésére – tájékoztatott Széki Éva sajtószóvivő. Ezeket elsősorban a város meredek útjain, utcáin rakják ki, s akinek szüksége van rá, térítésmentesen használhatja.
A társaság éjjel-nappal dolgozik, az összes gép és a teljes személyi állomány az utakat járja. Eddig annyi havat takarítottak el, amellyel a sávházat tízszer meg lehetne tölteni. Folyamatosan dolgoznak a gépek és az emberek, a kritikus helyeket naponta többször is végigjárják.

Késnek a buszok

Siófok működési körzetében minden út járható – közölte érdeklődésünkre Gál Zoltán, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatója. A buszok menetrend szerint – 5-10 perces késésekkel – közlekednek. Marcali térségében autóbusszal nem megközelíthető települések, illetve útszakaszok: Nikla-Hódoshát, Somogyszentpáli bekötőút, Csákány és a 7. sz. főút közötti útszakasz. Kaposvár vonzáskörzetében busszal nehezen járható útszakaszok közé a Gödre–Szentbalázs közötti utat, a Kercseligeti bekötőút és a Kaposdada–Kaposszentbenedek közötti szakaszt sorolták.
Dél-Somogyban is több helyütt (Nagyatád–Berzence közötti összekötő út, Porrogszentkirály–Somogybükkösd közötti terület, Nagyatád–Babócsa szakasz) nehezen közlekednek a buszok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!