Közélet

2012.02.21. 18:40

Járásra várva, tradicionális körzetek alakulnak Somogyban

A somogyi kistelepülések vezetői számára is az a kulcskérdés manapság, amit a többi községi polgármester már megfogalmazott: miként működik az önkormányzati hivatalrendszer az átalakítás után?

Márkus Kata

Egyebek közt ez derült ki a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) keddi fórumán. Az érdekképviselet a 19 megye mindegyikében párbeszédet kezdeményez annak érdekében, hogy a polgármesterek, jegyzők első kézből, a minisztériumból kapjanak tájékoztatást az önkormányzati rendszer átalakításáról, a leendő járások működéséről.

Az önkormányzati hivatalrendszer átalakításáról megnyugtató híreket kaptak a polgármesterek – mondta kedden Szentbalázson Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkára. – Könnyen lehet ugyanis, hogy a leendő járási hivatalok nagy részben ott látják el majd feladatukat, ahol jelenleg is vannak. Ugyanakkor a kormányzat eltökélt abban is, hogy valamennyi településen legyenek meg az önkormányzati munka végpontjai, vagyis a polgárokhoz való közelségen nem kívánnak változtatni. Amire viszont egyelőre nincs válasz, az a január elsejétől megvalósuló feladatfinanszírozás mikéntje. Ugyanakkor kritizálták a polgármesterek az állami közfoglalkoztatás ellenőrzési rendszerét, s jelezték: nem érte el a célját a heti bérfizetés, ráadásul növeli a bürokráciát.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tradicionális körzetek alakulnak Somogyban
[/caption]
Virág Rudolf, a közigazgatási minisztérium helyettes államtitkára is úgy látta: a fórumsorozat résztvevőit elsősorban a közszolgáltatást végző intézmények sorsa érdekli.
– Felmerült, hogy világosan elkülöníthetők legyenek egymástól az önkormányzati és az állami, kormányzati felelősségi körbe tartozó feladatok – mondta Virág Rudolf. – A járásoknál a tradicionális területi elosztás is téma még. Azt látjuk, hogy itt Somogyban a régi, tradicionális járási területek alapján alakulnak ki az új körzetek.A kérdésre, hogy vajon mennyire van még beleszólásuk a településeknek a járási térképrendszer kialakításába, Virág Rudolf úgy fogalmazott: az elhangzott észrevételeket persze figyelembe veszik a rendszer kialakításakor.
– Számos olyan dolog is felvetődik, amiket hiba volna a szabályozás kialakításakor nem figyelembe venni – tette hozzá a helyettes államtitkár. – Arra is jók ezek a fórumok, hogy világos képet kaphatnak a polgármesterek arról, mi az, ami nem komolyan vehető híresztelés. S kiderül az is, mire érdemes figyelmet fordítani, mert ott viszont a szabályozás még befolyásolható. Ezen túlmenően a kormány.hu oldalon már kaptunk több száz észrevételt arra vonatkozóan, hogy például nem ehhez, hanem ahhoz a járáshoz szeretnének tartozni. Minden ilyen kérdést megvizsgálunk, kikérjük a kormánymegbízottak véleményét, s akkor lesznek véglegesek a határok, amikor a kormány a törvénnyel a megfelelő jogszabályokat meghozta. Addig bármi lehet megfontolás tárgya. Az első félévben le kell, hogy záródjon a döntés folyamata, majd következik a szervezés időszaka, s 2013. január elsejével indul a járási rendszer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!