Közélet

2012.02.21. 07:28

Jég alatti világ, dermedt halakat simogattak a búvárok

Az elmúlt hetek durva mínuszainak nem csak a korcsolyázás szerelmesei örültek: a kaposvári Nautilus búvárklub tagjai alig várták, hogy megfelelő vastagságúra hízzon a jég a gyékényesi Kotrón, hiszen így végre ismét jég alá merülhettek.

Vas András

Borzongató élmény a laikusok és a búvárok számára egyaránt, csak éppen míg előbbiek el nem tudják képzelni, mi lehet a jó két-három fokos vízbe ereszkedni, addig utóbbiak semmi máshoz nem hasonlítható élményről beszélnek.
– Úgy tíz-tizenöt centis jég alá merültünk – mesélte Rubecz József, a Nautilus elnöke, a Központi Különleges Mentőszolgálat tagja. – Ki akartuk próbálni a felszerelést, akadtak, akik a társaságból még nem voltak jég alatt, míg a rutinosabbak új megoldásokat próbálhattak ki.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Borzongató élmény a laikusok és a búvárok számára egyaránt
[/caption]
Hatan vállalkoztak rá, hogy a két-három fokos vízbe ereszkednek, s tizenöt méterre merültek alá, természetesen kötéllel biztosítva magukat.
– Teljesen más érzés jég alá merülni, mint egy átlagos búvárkodás – magyarázta Rubecz József. – Eleinte már az zavaró, hogy nem ott megy ki az ember, ahol akar. Éppen ezért, aki először próbálja, jórészt magával van elfoglalva, próbálja megszokni a bezártságérzést, s csak a második vagy harmadik alkalommal kezdi élvezni a víz alatti világot.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tíz-tizenöt centis jég alá merültek
[/caption]
Mely ilyenkor teljesen más, mint egy meleg nyári napon. A víz sokkal tisztább, a hétvégén például még tizenöt méter mélyen is másfél-két méterre el lehetett látni, három méteren pedig akár hat-nyolc méterre is.
– Csodálatos a környezet – állította a Nautilus elnöke –, meg lehet fogni a dermedt halakat, rákokat. Jómagam harminc percig voltam lent, átlagban tizenöt-húsz percet bírnak az emberek. Akik közül aki már gyakorlottabb merülő volt, különféle önmentési gyakorlatokat is kipróbálhatott.A búvárok szőlőcukorral, mézes teával pótolták az elvesztett energiát, emellett a feljövetel után azonnal lezuhanyoztak. Természetesen nem forró vízzel, hiszen a kihűlt bőr felégne tőle: a langyos víz segít legjobban helyrerakni a keringést és a hőérzetet.
– A jég alatt a legnagyobb veszély – tette hozzá Rubecz József –, hogy lefagy a reduktor, mely a sűrített levegőt adagolja. Ilyenkor elég nehéz vele lélegezni, ugyanis folyamatosan tolja az ember szájába a levegőt, ami nagyon zavaró. Erre is jó volt ez a hétvége, kipróbáltuk a felszerelésünket, s bár mindegyiket úgy vettük, hogy fagyálló, a hatból egyről kiderült, messze nem az...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!