Közélet

2012.02.19. 11:21

Jézus segítségét kérték a betörők és a peronoszpóra ellen

A hagyományokhoz híven idén is áldást kaptak a szőlőhegyi pincék Mesztegnyőn.

Vigmond Erika

– Kérjük Jézus Krisztust, hogy áldja meg ezt a pincét, házigazdáját és minden idelátogatóját. Hárítson el tőlük minden ellenséges hatalmat, jégesőt, peronoszpórát, rossz szomszédot, betörőt, szabadítsa meg őket minden félelemtől és háborgatástól. Őrizze meg őket ebben a pincében békességben, szeretetben, részegségtől mentesen, de mindig boldogan és vidáman – sorolta Galambos Ferenc mesztegnyői plébános, majd megáldotta Béli Lajos pincéjét, megkezdve a szőlőhegyi szentelések aznapi sorát. Felirat is került a bejárati ajtó fölé: 20 C+D+B 12, aminek jelentése, 2012-ben Krisztus ezt a borospincét megáldotta.

A mesztegnyői pinceszentelő hegyi menet már több éves hagyomány. Kövesdiné Panyi Antónia, a Faluház vezetője a Szent Donát napi kötődésről beszélve, felidézte: a falu közepén volt egy hármas szoboregyüttes szentekkel, amit elloptak. Flóriánt, Vendelt és Donátot ábrázolták. Donát alakja nem véletlenül a hegy felé nézett, mivel ő a hegynek, a szőlőnek, a szőlősgazdáknak is védőszentje. Ez adta az alapötletet, hogy a februári Donát naphoz legközelebb eső hétvégén pinceszentelőt tartanak, s a hegyi gazdákat is bevonják a település hagyományőrző programjaiba.Az egész nap kitartó szőlőhegyi séta közben a pincéknél, a hidegben melengető forralt borral, friss főzésű pálinkával, pogácsával, s más harapnivalóval fogadták a gazdák a vendégeket. A pincéket látogató társaság minden megállóval bővült, mivel a házigazdák is csatlakoztak a szomszédoláshoz. Idén több mint húsz pince kapott áldást a szőlőhegyben.

Címkék#Mesztegnyő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!