Közélet

2012.02.24. 11:42

Kaposfői kínok, sártengerben fuldokolnak az Európai faluban

A tűzoltószertárnál letesszük a kocsit, esély sincsen továbbmenni, még gyalog is meggondolandó. A kaposfői Kossuth utca ugyanis jó harminc-negyven centis sarat jelent jelenleg.

Vas András

– Nyáron pedig állandó porfelhőt – mondja Bene Tamás, aki több mint századmagával lakik a polgármesteri hivatal mellett induló utcában.  S aki Kaposfő, ahogy én látom címmel videót töltött fel az egyik internetes fájlmegosztóra, melyben megpróbál eljutni az utca másik végére. Kevés sikerrel... – Ha nincs eső, akkora a por, hogy nem lehet ablakot nyitni, ha van, térdig ér a sár.
A fiatal férfi két éve költözött Kaposmérőből a Kossuth utcába, ám régóta ismeri a környéket, ugyanis nagyszülei itt laknak időtlen idők óta.
– Kaposfőn tábla hirdeti, Európai falu – jegyzi meg Bene Tamás. – Ez lenne Európa?Míg megpróbálunk átlábalni a kerékvájta kátyúkon, motoros jön szembe, sofőrje két lábbal egyensúlyozva próbál előrébb jutni, s közben kikerül egy az út közepén hagyott kukát.
– Eddig jött be a kukáskocsi – int a tartály felé Tinó Ilona. – Az első háztól visszatolatott. Itt a tele kukám, mit csinálok egy hétig a szeméttel.
Szalonna Judit a szomszéd ház felé mutogat, ahol egy idős néni lakik, akinek oxigénpalackra volt szüksége, ám az egészségügyiek is elakadtak a sárban.
– Erőlködtek, keresztbe fordultak, aztán majdnem felborultak – magyarázza nagy hévvel Szalonna Judit. – Végül úgy kellett kiásni a kocsit a sárból.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Minden nap küzdelem a sárral
[/caption]

A tejesautó sofőrje már sokkal tapasztaltabb, eső után, télvíz idején meg sem próbál bemenni az utcába. A gyerekeknek viszont mindennap ki kell jutniuk valahogy a buszhoz, ami reggeli tornának is becsülendő produkció.
– Tiszta sár, mire kiér – panaszkodik Tinó Ilona. – Az iskolában aztán azt mondják rá: retkes...
Jobb híján minden lurkó vizes rongyot visz magával, s a polgármesteri hivatal előtt ahogy tudja, letisztogatja a cipőjét, nadrágját.
– A postás ilyenkor az egész utca levelét leteszi a legszélső házban – veszi át a szót Károly Zoltán. – Nem akar úgy járni, mint múltkor az önkormányzati levélhordó, aki kétszer fenékre ült, mire kiért a hatodik házhoz...

-------------------------------------------------------------------
Olvasónk videója az utcáról

--------------------------------------------------------------------

Dől a panasz a lakókból, akik nem értik, az önkormányzat miért nem tesz semmit az érdekükben.
– Illetve ez nem igaz, tavaly ugyanis ástak egy vízelvezető árkot – szól közbe Bene Tamás –, s vagy negyven centi földet hordtak az addig homokos útra. Aminek nagy részét már elmosta az eső az árokba, a maradékból lesz ez a kellemes sár. Amíg homokos út volt, legalább hamarabb kiszáradt a teteje...
A probléma persze nem újkeletű, akadnak lakók, akik emlékeznek rá, már húsz éve szóba került, kellene valamilyen burkolat az útra.
– Ennyi történt – legyint Bene Tamás. – Förtelem az egész. Elköltöznék, de esélyem sincs eladni a házat, kivenné meg ilyen úttal. Amikor ezt elmondtam az önkormányzatban, egy képviselő annyit mondott, miért nem néztem meg, hová költözöm...

A kőfaragóként dolgozó fiatalember ezek után elkönyvelte, jobbára magukra számíthatnak csak. Próbálkozik szakmatársainál, az elbontott síremlékeket lehetne az utcába hozni, esetleg a kaposvári cukorgyártól el lehetne kérni a mészégetés után megmaradt salakot.
– Ha valaki leegyengetné – sóhajt fel –, és zúzott kaviccsal fel tudnánk szórni, nekünk maga lenne a karácsony. Egész évben...

Kevesebb mint hárommillióból le lehetne aszfaltozni

Keressük a megoldást – állította Sztányi Tibor, Kaposfő polgármestere a Kossuth utcaiak problémájáról. – A falunak nincs erre forrása, amit saját erőből tudtunk megtettük. Tavaly elkészült a vízelvezető árok, mely első feltétele valamilyen burkolatnak., Kőzúzalékkal százezer forintba kerülne 15-20 méternyi szakasz, az utca viszont 434 méter hosszú. Ha minden igaz, kapunk egy nagyon kedvező ajánlatot egy cégtől: négyzetméterenként 2200 forintért leaszfaltozná.
Egy három méter széles úttal már bizonyosan elégedettek lennének a helybéliek, ami nagyjából 2,9 millió forintba kerülne. Bene Tamás szavaival: ennyiből kijönne 104 kaposfői állandó karácsonya...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!