Közélet

2012.02.06. 14:24

Kiesett buszjáratok, késő vonatok: küzdelem a hóval, faggyal

Farkasordító hideg és szűnni nem akaró havazás: a hétfőt alighanem sokáig emlegetik a buszsofőrök és az utasok. Somogyban sorra álltak le az autóbuszok, de a síkos utakon keresztbe állt autósok is eleget bosszankodtak. A délutáni órákban újabb 10-15 centi hó eshet térségünkben – a közút munkatársai teljes erőbedobással dolgoznak a somogyi utakon.

Harsányi Miklós

– Műszaki problémák miatt nem indult el sok autóbusz – értesült szerkesztőségünk. A Kapos Volán Zrt.-nél megerősítették információnkat. A hétvégi és a vasárnap éjszakai rendkívüli hideg miatt valamennyi üzem területén jelentősen megnőtt a műszaki meghibásodások száma. Ez jellemezően a vidéki telephelyes és hétvégén nem közlekedő 10 évnél idősebb autóbuszok esetében fordult elő. Gál Zoltán vezérigazgató közölte: egyebek mellett a levegő-, illetve az üzemanyagrendszer dugulása okozta a bajt, máskor az akkumulátor meghibásodása idézte elő a műszaki problémát.

Haragra gerjedt utasok, bizonytalan utazási lehetőség – hétfőn több helyen igencsak mérgesek voltak a hoppon maradt ingázók. A hajnali és a reggeli órákban több járat kimaradt: így a Kaposvár–Bőszénfa, Kaposvár–Zimány, Kaposvár–Balatonboglár, Kaposvár–Kaposmérő, Kaposvár–Kadarkút szakaszon valamint a Lengyeltóti és Csurgó környéki vonalakon. Az utasok a későbbi időpontban közlekedő autóbuszjáratokat tudták igénybe venni, amelyek 60-90 perccel később közlekedtek.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Farkasordító hideg és szűnni nem akaró havazás
[/caption]
Hosszabb menetidővel és jelentős késéssel közlekedtek a vonatok hétfőn több vonalon – közölte a MÁV Zrt. Többek közt a Budapest–Székesfehérvár vonalon a hajnali szerelvényfordulók miatt a vonatok átlag 25-30 percet késtek. Az ország közepétől a déli megyékben újra kezdődött a havazás. A leesett hó mennyisége, a kora délelőtti órákban még nem okozott komoly fennakadásokat a vasúti közlekedésben.

– Jelenleg minden út járható – számolt be érdeklődésünkre Egyed Milán, a Magyar Közút kaposvári ügyeletese. Hozzátette: az üzemmérnökségeken – a kaposvárin, a nagyatádin, a marcalin és a szántódin – mindenhol dolgoznak a munkatársai. Napközben 20 gépet állítottak üzembe.
Kritikus útszakaszról nem kaptak bejelentést, viszont a 66-os és a 67-es úton – Sántos–Gödre, illetve Kaposvár–Bőszénfa vonzáskörzetében – sokan panaszkodtak az utak állapotára.

Hatalmas hóhegyek tornyosultak a kaposvári Árpád úti csomópont közelében. Két erőgépet irányítottak a helyszínre; a duó pillanatok alatt járhatóvá tette a járdát és a buszmegálló környékét.
– Bivalyerősek ezek a gépek – jegyezte meg Mányok Ernő járművezető. – Ezzel tekintélyes mennyiségű havat sikerül eldobni; a kanálban egy köbméternyi hó fér el. Napközben a környék legforgalmasabb helyein dolgoztunk.

A KVG Zrt. gépei és szakemberei egész hétvégén dolgoztak. Széki Éva sajtószóvivő közölte: Kaposváron jelenleg minden út járható és megközelíthető. A tömegközlekedési útvonalakat és a problémás helyeket naponta többször is végig járják. Járőrszolgálatot tartanak, folyamatosan járják a gépek a várost.
– A helyi tömegközlekedésben 7 óra 20 percig nem volt fennakadás, a járatok pontosan közlekedtek – részletezte. – Az Anna utcában és a Hősök templománál azonban ekkor személygépkocsik akadályozták a forgalmat, ezért a járatok 15- 20 percet késtek. A rend nyolc óra után ismét helyreállt. Az autóbusz felszállóhelyeket folyamatosan tisztítják és síkosságmentesítik.

Hétfőn dél felől újabb csapadékhullámok érik el hazánkat, így ismét többfelé számíthatunk további havazásra, hószállingózásra – írta a www.idokep.hu.  A legtöbb hóra a Dél- és Közép-Dunántúlon van esély, ott 10-15 cm-t meghaladó friss hó is hullhat. Kedden reggel még mindenütt, majd napközben már inkább csak az ország nyugati kétharmadában számíthatunk továbbra is havazásra, keleten ekkor már felszakadozik a felhőzet.



A gyakori időjárás-változás lecsapódik a somogyi mentők forgalmán is. Németh Géza, OMSZ kaposvári bázisvezetője jelezte: számos olyan beteget vittek kórházba, akik végtagsérülést, törést szenvedtek.
Nagyüzem volt hétfőn délelőtt a tűzoltóknál is. Somogytarnócánál egy zöldséget szállító jármű csúszott az árokba, amelyet a barcsi tűzoltók húztak ki. Kaposváron egy kamion állt keresztbe a síkos úton – ezen kívül még Marcali térségében segítettek a tűzoltók a bajbajutott járművezetőknek. Egyik balesetnél sem történt személyi sérülés.

Csúsztak a járatok

Siófok környékén a meghibásodások miatt járatokat vontak össze, ezért e térségben az autóbuszjáratok 20-30 perc késéssel közlekedtek – tájékoztatott a Kapos Volán Zrt. Nagyatád térségében a reggeli órákban  kimaradt a Nagyatád–Barcs, Rinyaszentkirály–Nagyatád–Böhönye–Nagykanizsa, s a Háromfa–Babócsa-Nagyatád járat. A többi autóbuszjárat mintegy 20-25 perces késéssel közlekedett. Barcs és Marcali térségében a hideg miatt autóbuszjárat nem maradt ki.
Ezekben a térségekben is jellemző volt, hogy a menetrend szerinti járatok 15-40 perces késéssel közlekedtek. A menetrend szerinti közlekedés délelőtt tizenegy órára állt helyre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!