Közélet

2012.02.13. 15:49

Leszakadt a födém, füsttengerből mentették ki az időseket

Óriási füst gomolygott még hétfőn délelőtt is a vótapusztai idősek otthonánál: messziről látszott, hogy nagy a baj. A tető kiégett, a födém leszakadt, az ablakok kitörtek. Szellemházzá vált a szeretetotthon.

Harsányi Miklós

Vótapusztán a füst és a hamu szürkére festette a havat. Az udvaron hagyott tolószék, a sebtében kipakolt gyógyszeres szekrény is a hajnali tűzvészre emlékeztetett. Az épület teteje porig égett; a fa és az összes éghető anyag pillanatok alatt elporladt. Átható, kesernyés szag járta át az idősek otthonát, már ami megmaradt belőle.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Leszakadt a födém a kastélyban
[/caption]

Talpunk alatt ropogott a friss hó, miközben a főbejárathoz araszoltunk. A környéket lezárták, az omlásveszély fokozott figyelmet követelt mindenkitől. Kitört ablakok és leszakadt csatorna szegélyezte az épületet körbe-körbe: a pusztítás egyetlen szegletet se kímélt. A tetőtérnél ütött ki a tűz, s onnét terjedt át a közeli helyiségekre. Jól mutatja a helyzetet, hogy kisebb lángnyelvek még délelőtt, órákkal a szerencsétlenség után is felcsaptak.– Büdös volt, nagy füstöt láttam: rögtön tudtam, hogy komoly a baj – mondta az egyik idős gondozott férfi. – Nem estem pánikba. Annyi időm maradt, hogy magamra húzzam a melegítőmet és máris menekültünk. Mindenem az épületben maradt. A szemüvegem, a tartalék ruháim és még az ezresem is, amit korábban magamnál tartottam.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Füsttengerből mentették ki az időseket
[/caption]

Üszkös gerendák meredeztek az ég felé, a füst feketére színezte az emeletre vezető lépcsőházat. Hajnalban még ez volt a menekülőútvonal, percekkel később már átláthatatlan füst gomolygott a közelben. Akadt olyan fekvőbeteg, akit ölben, lepedőbe csavarva hoztak ki a füsttengerből, s magatehetetlen, tolószékes gondozottakat is mentettek. Az ápolók munkáját több falubeli segítette, valamennyi idős embert sérülés nélkül biztonságba helyezték.

Összefogtak a kadarkútiak

– Itt mindenki értette és rögtön tette a dolgát – jegyezte meg a vótapusztai Farkas János, aki társaival – többek közt Kiss Ferenccel és Csabi Józseffel – részt vett a gondozottak kimentésében. – Összefogtak a helyiek. Szerintem ennek köszönhető, hogy egy ember sem sérült meg.

A 4-es, kiemelt tűzesethez összesen 9 járművel vonultak ki a tűzoltók. Karsai József, Kadarkút polgármestere a kora délutáni terepszemle után azt mondta: újabb veszélyhelyzetre derült fény. Az alsó födém is beszakadhat és már egy erősebb széllökés esetén a három kémény is bármelyik pillanatban ledőlhet.
– A területet lezárták, s megfelelően gondoskodtak az őrzéséről – jelezte a polgármester. – A rendőrség munkatársain kívül a helyi polgárőrök is segítséget nyújtanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!