Közélet

2012.02.08. 18:52

Messze a vége: kifosztja a fogyasztókat a farkasordító hideg

Fennakadás a termelésben, elszabaduló fűtésszámlák – a rendkívüli időjárás egyre több gondot okoz Somogyban is. A végelszámolás még messze van.

Harsányi Miklós

Borult a menetrend, több száz somogyi munkás késve érkezett a Kaposvári Videotonban.
A megyeszékhely legnagyobb foglalkoztatójánál átcsoportosítást hajtottak végre, készenléti ügyeletet tartanak fenn, s minden lehetséges módon igyekeznek fenntartani a zökkenőmentes termelést.
– A kiszállítást megoldjuk – utalt a tél következményeire szerdán Gerber András, a Kaposvári Videoton igazgatója. – Ugyanakkor az alapanyag-utánpótlásban kisebb fennakadásokat lehet tapasztalni, de igyekszünk mindent megoldani.



Rekordhideg volt szerdán Somogyban – a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 24,7 fokot Kaposváron mérték. Zsikla Ágota, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) siófoki obszervatóriumának munkatársa  elmondta: Somogyban hat mérőállomás található. A második leghidegebb hőmérsékletet – mínusz 23,2 fokot – Kisbárapátiban mutatták ki, míg  "legenyhébb" értéket, mínusz 16,2 fokot Siófokon regisztrálták
– Hasonló időjárásra számíthatunk a következő napokban  – hangsúlyozta a szakember. – Valószínűleg a tél leghidegebb hete lesz a mostani.

Pénztárcaapasztó zimankó – a farkasordító hidegben elképesztő mértékben megnőhet a családok és a vállalkozások kiadása. A Kaposvári régió területén – ez nagyrészt Somogy megye, de nem követi pontosan a megyehatárokat – 105 ezer ügyfelünk számára biztosítjuk a földgáz szolgáltatást – közölte megkeresésünkre Varga Ivett, az E-On szóvivője. Jelezte: az utóbbi apok rendkívül hideg időjárása miatt a társaság ellátási területén a gázfogyasztás átlagosan 35-40 százalékkal nőtt a korábbi, 5-8 fokkal melegebb időjáráshoz képest.

– Fával fűtünk, de arra számítok, hogy ez a mostani hidegfront legalább 15 ezer forinttal megdobja a számlát – jegyezte meg egy kaposvári vasutas, aki egy átlagos méretű családi házban lakik. A Videotonnál, ahol közel 32 ezer négyzetméternyi (!) területet fűtenek, a néhány napja tartó lehűlés sok százezer forint mínuszt jelenthet.

Mennyire terheli meg a családi költségvetést a tél? – a sárga csekkek korában a fő kérdések egyike. Széki Éva, a Kapos Holding szóvivője kérdésünkre szerdán közölte: a távfűtött lakásokban élők átalánydíjat fizetnek. Az éves elszámolás nyáron van.
– Egyelőre nem lehet tudni, hogy a jelenlegi rendkívüli időjárás jelent- e többletköltséget a végelszámolásnál a fogyasztóknak, ugyanis a  november enyhébb volt az átlagosnál és december és a január sem volt a szokásosnál hidegebb – folytatta. – A jelenlegi mínusz 11 fok körüli átlaghőmérséklet semmiféle problémát nem okoz a szolgáltatónak az ellátásban.


---------------------------------------------------------------------
A szerdai rekodhidegről szóló összeállításunkat a Somogyi Hírlap csütörtöki (2012.02.09.) lapszámában olvashatja.
A lapra itt is előfizethet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!