Közélet

2012.02.23. 14:25

Négyórás politikai adok-kapok sokkolta a vállalkozókat

A kaposvári ingatlantulajdonosok érdekvédelmi szövetségének (KIÉSZ) az adóemelések ellen kifejezett tiltakozása ellenére sem vette le a napirendről a költségvetést, s nem is változtatott annak szokatlanul nagy ez évi vállalkozói adóterhelésén Kaposvár közgyűlése a csütörtöki ülésén.

Balassa Tamás

A vállalkozók e helyütt semmit nem nyertek a tapasztalaton kívül. Viszont térítésmentesen módjukban állt betekinteni a közgyűlés, s benne a képviselők működésébe. Szita Károly polgármester egyet megígért: figyelni fognak a vállalkozásokra, s ha valamelyikük a telek- és építményadó miatt ellehetetlenül, annak segítenek. De a városvezető nem hagyott kétséget: csak olyan megoldást támogat, ami a tehetősebbekre, a multikra több terhet rak, a kevesebből élők érdekében.Kaposváron 2012 februárjában a kommunizmus áldozataitól tartott ébresztő jellegű emlékbeszéd (Mihalecz András, Fidesz-KDNP) Gerő Ernőtől Kádár Jánoson át el tudott jutni egészen az országrontó szocialistákig, majd a gazemberségeket folytató viszontválaszban (Lamperth Mónika, MSZP) Krakus Péterig. Lett aztán ebből nagy Gyurcsány-miniszterezés (Borhi Zsombor, Fidesz-KDNP), megbukott-hazudós szocialistázás (Csutor Ferenc, Fidesz-KDNP, Czimmermanné Németh Andrea, Fidesz-KDNP), míg a kétszemélyes baloldalnak egy ügyes oldalvágás is jutott: remélhetően a kohéziós alap megmentésén sertepertélnek (Szita Károly, Fidesz-KDNP). A föladott labdák is brilliáns liberóktól (Mihalecz András) érkeztek a hazai pályán (a polgármester úr őszinte, nyílt hangú értékelése alapján talán megnyugodnának az emberek, és megérthetnék, mi itt baj...), míg ezek nyomán a leütések sem maradtak el (nem talicskával, platósautóval hordták el a támogatást a korábbi kormányok Kaposvárról kétmilliárdszám, Szita Károly).

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A költségvetés tárgyalásánál kapott szót a KIÉSZ
[/caption]

Kapkodták is a fejüket az ismeretlen területre tévedt cégvezetők, és már-már szaladtak volna inkább megemelt adót fizetni. A szócsaták közben elküldhették már az első „mintha színházban volnánk” tartalmú sos-jeleket is. Aztán kicsit felszisszentek, amikor Mihalecz az emberfagyasztó télben kétszer is nyaraló-koktélozó jelzőkkel illette a vállalkozókat. A mintegy hatvan ingatlantulajdonos vállalkozást tömörítő, minap alakult egyesülést 15-20 cégvezető jelenítette meg az ülésen, ahol a városháza ígéretének megfelelően szót kaptak. Mire ez megtörtént, többen feladták a várakozást, de ezzel együtt is mintegy negyven-ötven órányi pénzcsináló menedzser-munkaidő illant el a közgyűlésben. Ahol végül is semmit nem értek el. Elmaradt (bár várható sem volt) az érdemi szakmai vita, maradt viszont a félmilliárddal emelt adóterhelés.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Négyórás adok-kapok alatt elfáradtak Kaposvár vállalkozói
[/caption]

Ami ellen Király Gyula (Korona Kft.) emelt szót, mint első külső szót kérő cégvezető a kaposvári közgyűlésben. A tárgyszerűen, higgadtan beszélő ügyvezető azt mondta: az emelés nem veszi figyelembe a terhelhetőséget és a sajátosságokat. Az adóemelés ezzel magasabb jogszabályba ütközik, ezért szerintük jogilag jó eséllyel megtámadható lesz. Az átlagosan 250 százalékos, az infláció 64-szeresének megfelelő emelést nem támogatják. Amit javasoltak (inflációs emelés) szerintük összességében kevesebb kiesést hozna (a javaslatuk nyomán előálló 492 milliós bevételelmaradásnál), mint az adósságfizetésben nagy kihívások előtt álló Kaposvár vállalkozóinak bizalomvesztése, a tőke menekülése, az ingatlanárak csökkenése. Elmondta, már keresik őket környező, olcsóbb adóterhelést ígérő települések, hogy fogják a telephelyüket, s adózzanak náluk (is).

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Király Gyula végig tárgyszerű és higgadt maradt
[/caption]

Csutor Ferenc pénzügyi tanácsnok véleménye az volt, az előterjesztés jó. Az előterjesztő Kéki Zoltán főjegyző mondta el, a terhelhetőséget figyelembe véve hoztak körültekintő döntést, amivel az ország egyik legkisebb kereskedelmi ingatlandó-terhelését kérik. Aminek azt első olvasata három hónapja ismerhető.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Azért maradt idő a a hiteles tájékozódásra
[/caption]

Szita Károly polgármester pénteken a városházán folytatja az egyeztetést, megoldáskeresést (hiszen a teherrel szembeni elégedtelenség nem okafogyott) a cégvezetők képviselőivel. Akik a továbbiakról azt követően döntenek. De mint mondták, értékelik a párbeszédet, ami nem színház, hanem üzlet, mert ők abból élnek. És utóvégre a város is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!