Közélet

2012.02.12. 19:47

Patikacsőd: tucatnyi gyógyszertár a tönk szélén

Újabb tíz-tizenkét somogyi patika jutott a tönk szélére, és a többiekre sem várnak könnyű idők.

Balassa Tamás

E hír a nagyobb városokban élőket talán nem rázza meg annyira, hiszen településükön több gyógyszertár is üzemelhet, de a kistelepülési patikák bezárásával egész térségek maradhatnak ellátás nélkül. Ez is a betegek, a lakosság terheit növeli, nemcsak a gyógyszerárak emelkedése szakemberek szerint.

Gara István, a Magyar Gyógyszerészi Kamara somogyi elnöke szerint hosszú évek egyre romló feltételrendszere, elsősorban is az árrés elvékonyodása juttatta az ágazatot oda, hogy ma már egyre kevesebben gondolkoznak patikanyitásban. Az iparba vagy külföldre tart az egyetemi gyógyszerészhallgatók négyötöde. Az erőn felül, s jellemzően még nyugdíjas éveiben is szolgáló gyógyszerészek elbúcsúzásával további lépéshátrányba kerül a vidék Somogyországa. Ez az orvoselvándorláshoz mérhető gond, figyelmeztet Gara István.

A mintegy kettőezer-ötszáz hazai gyógyszertár ötöde, ötszáz üzlet érhet lehetőségei végére a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) alelnökének értesülései szerint.
Kinics László azt mondta: a tavalyi 83 milliárd forintos gyógyszerkassza-csökkentés kompenzáció nélkül komoly bajok forrása lehet. Ez idő tájt már 350 vállalkozásnak volt negatív saját tőkéje. Somogy 120-130 patikája az országoshoz hasonló arányban került nehéz helyzetbe néhány évvel ezelőtt, amikor megírtuk, húsz-harminc lehet a csőd közeli állapotban lévők száma. Egyre több inkasszóval és jelzálogjog-bejegyzéssel kellett élniük a nagykereskedőknek. Kaposváron is szűntek meg gyógyszertárak, Siófokon is, a Balatonnál többen vannak kritikus helyzetben. Két éve bezárt, és talán soha nem fog kinyitni Babócsa gyógyszertára, pedig a községnek a lélekszáma alapján el kellene tartania egyet, ami az elszegényedett, utazásra nehezen költő lakosságnak életbevágó lenne.Mára a hazai gyógyszertárak több mint tízmilliárdos adósságot halmoztak föl. Minden milliárdnyi forgalomcsökkenés nagyjából 150 millió forintos árréskiesést jelent a patikáknak és 50 milliót a nagykereskedőknek. A jövedelmezőség további szűkülése patikabezárásokhoz vezethet.

Gara István somogyi kamarai elnök úgy látja, a 90-es évek második felében kialakult árrésrendszer alapozta meg a gondokat. Ehhez a szisztémához azóta nem nyúltak. Az öt éve létrejött árversenyeztetés, a generikus (helyettesítő) készítmények előtérbe kerülése, s még számos hatás csökkentette a jövedelmezőséget. Nem utolsósorban a 2007-2010 közötti liberalizáció. A lakosság városokba áramlása, a vidék lélekszámának – s persze emellett a fizetőképességének – a csökkenése további fenntartási nehézséget okozhat.
Ami ellen csak a kereslet lehetne orvosság, de azt csak nem adagolja senki...

Ez nem a bankvilág, ahol lehetnek tartalékok

Henry Fordot idézte Gara István somogyi gyógyszerészi kamarai elnök, s az amerikai autógyáros világválság idején elmondott gondolatát, miszerint a jövedelemből, a keresletélénkítésből lehet versenyképesség, de az elszegényedésből aligha. Ez egy lefelé húzó spirál, amiből irgalmatlanul nehéz a felszín felé törni. A patikák is részesei, a különadók, a szolidaritási befizetések révén mindenképpen a helyzetnek, ahol a háziorvosi körzetek, a kórházak, a patikák kínálatának szűkülését egyszerre kell elszenvednie az országnak. Ez nem sok jóval kecsegtet, mondta Gara István, aki szerint a gyógyszertárak világa nem a bankvilág, amiben lennének tartalékok. Mert már rég nincsenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!