Közélet

2012.02.09. 16:18

Polcrendszer-váltás: hirtelen vezetőcsere a könyvtárban

Két héttel az igazgatói pályázat kiírása előtt cserélt vezetőt a kaposvári Megyei és Városi Könyvtár. A megbízott, Köpflerné Szeles Judit, aki helyettesként folytatja, csaknem egy év után köszönt le ily furcsa időpontban, s váratlanul. Maga nem kívánt beszélni erről, de egymástól független forrásaink szerint lapunknak adott kultúra napi nyilatkozata összefüggésben van a visszalépésével.

Balassa Tamás

Ebben azt mondta, a Megyei Intézményfenntartó Központ (MIK), a volt megyei önkormányzati intézmények fenntartója igyekszik valamennyi problémájukat orvosolni, de annyit érzékelnek, hogy a központhoz tartozó valamennyi intézményben központilag túltervezték a saját bevételeket. Náluk harmincmillió a terv az idénre, tavaly 15 millió volt a saját bevételük. S bár átcsoportosításra információik szerint lesz még lehetőség, azért nem túl reményteljes a helyzet. E nyilatkozat után egy nappal minden intézményvezető körlevelet kapott a nyilatkozati rendről, mely úgy zárul: a félretájékoztatásoknak, a torz információknak elejét kell venni.

Élete első, s mindmáig meglévő munkahelyén elsőszámú munkahelyi vezető február 1-je óta Horváth Katalin. A könyvtáros, magyar-történelem-szakos tanár is március 10-ig pályázhat erre a székre, de ezzel nem foglalkozik. A könyvtár mint szakma, mint közösségi tér érdekli több évtizede, s ezen nem változtat a vezetői megbízás. Mindenkivel együtt kíván tenni – akár igazgatóként, akár (mint tette még január 31-én) a helytörténeti kutatótérben dolgozva társadalomtudományi szakreferensként.



Horváth Katalin a könyvtári költségvetésről, a könyvbeszerzési keretről nem nyilatkozott, ami néhány napos vezetői múltja miatt talán érthető is, s végképp nem beszélt a sajátbevételi-tervről.
– Szivacsként működök egy hete, szívom magamba az új információkat – mondta a megbízott igazgató –, és úgy látom, van okunk a bizakodásra, hiszen a fenntartó biztosítja a munkánk feltételeit. Alapvetően is azt gondolom, hogy a mosoly és a derű, valamint a humor sok mindent megold, sok mindenen átsegít, s ezt egy életen át igyekszem gyakorolni.

Szépirodalmak után olvasnia kell gázszámlát is. Amikor az első megérkezik, akkor is derűs lesz vajon? Láttunk mi már kiváló szakembert, igazgatót Varga Róbert személyében, aki digitális hőmérővel közlekedett télen, és napló helyett fogyasztási regisztert írt.
– Nincs digitális hőmérőn. Pozitív hozzáállásom van. A múlt évben a feladatom volt a folyóirat-támogatási rendszer megvalósítása, nyakamba vettem a várost, és sikerült elérni, hogy cégek, közszereplők és magánszemélyek fogjanak össze egy nemes célért. (Lásd a keretest - a szerk.)

– Vezetői programja?
– Ez a szakmámmal azonos. Nyitni a világ felé, hihetetlen belső értékeinket, értékes embereinket használni arra, hogy színes élet legyen a könyvtárban. Ajánljunk irodalmakat, segítsük az eligazodást.

– A folyóirat- és DVD-szponzorálás mellett a könyvek örökbefogadása is elképzelhető majdan?
– Miért ne! A legtöbb könyvet elolvassuk, s talán örökre a polcra tesszük. Miért ne tehetnénk közkinccsé ezeket? Miért ne támogathatnák a tehetősebbek, hogy mindenkihez eljussanak kölcsönözhető kötetek?


Szita Károly a Vezetéstudományt és a Századvéget, Oláh Lajosné a Magyar Pszichológiai Szemlét szponzorálja

Számos magánszemély, közéleti szereplő és cég segíti a kaposvári Megyei és Városi Könyvtár folyóirat-beszerzéseit. A periodikákon szereplő címkék tanúsága szerint Szita Károly polgármester a Vezetéstudományra és a Századvégre, Oláh Lajosné alpolgármester a Pszichológiai Szemlére, Szép Tamás jogász, önkormányzati képviselő egy jogi szakfolyóiratra fizet elő, mind az olvasótérben böngészhető. Tíz éve alakult először csoport a kaposvári téka dolgozóiból, s törekvésük a folyóirat-előfizetéseket társadalmasította, amiban ma már támogató például a Fino-Food is. Ezzel bővítve a palettát, amiből naponta sokan válogatnak, lévén a lapelőfizetés egyre szűkebb körnek fér bele a családi költségvetésbe. Számos újságon az szerepel, hogy egy olvasó vagy hogy egy könyvtáros támogatta a gondolára kerülését, e nemes gesztusok a természetgyógyászattól a bulvárig teszik elérhetővé mindenki számára az ismereteket vagy éppen szórakoztató tartalmakat.


--------------------------------------------------------------------
A vezetőváltással kapcsolatban felmerült kérdéseink hátterét az intézményfenntartó (Megyei Intézményfenntartó Központ) is megvilágította, összeállításunkat teljes terjedelemben a
Somogyi Hírlap pénteki (2012.02.10.) lapszámában olvashatja el.
A lapra itt is előfizethet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!