Közélet

2012.02.07. 07:00

Sió helyett Somogy: a közszolgálati tévéé az előny

A Sió tévé ki, a Somogy tévé bekerült a siófoki Supra kábelszolgáltató alap progamcsomagjába - médiahatósági előírás alapján.

Fónai Imre

– Ez így nem korrekt – minősíti mégis a siófoki Sió televízió két ügyvezetője, D. Kiss Mária és Kok Jenő a helyi Supra kábeltévé lépését. Elmondásuk szerint ugyanis egyik napról a másikra vette ki a Sió tévé műsorát a Supra az alapcsomagból, úgy, hogy erről saját nézőiket sem tudták értesíteni.

– A néző azt vette észre, hogy ott, ahol eddig a mi adásunkat fogta, már a megyetévét látja – így az ügyvezetők. – Fogalmuk sincs a nézőinknek, hogy hol keressék a műsorunkat. Az, hogy kikerültünk az alapcsomagból, számunkra presztízskérdés, az pedig, hogy egyik napról a másikra történt, igen kellemetlen. Nem szűnt meg tehát a Sió tévé, csak „átköltözött” a kábelprogram egy más helyére, azok azonban, akik csak az alapcsomagra fizettek elő, már nem találnak meg bennünket. Igaz ugyan, hogy a hivatalos besorolás szerint kereskedelmi műsorszolgáltató vagyunk, de közszolgálati feladatokat látunk el. No és a szintén nem közszolgálati Paprika tévé például bent maradhatott az alapcsomagban...

Kovács András, a siófoki Supra kábelszolgáltató társaság ügyvezetőjének válasza: mindenben a nemzeti médiahatóság előírása alapján jártak el.
– Az úgynevezett közösségi közszolgálatinak minősülő műsorokat az előírás szerint a lehető legszélesebb kör számára kell elérhetővé tenni – magyarázza Kovács. – A Sió tévé nem minősül ilyen közösségi közszolgálatinak, a Somogy tévé azonban igen. S mivel a Somogy jogosan ragaszkodott ahhoz, hogy ez alapján kerüljön be a minimál programcsomagunkba, ennek tettünk most eleget.

A Somogy tévé az S7-es csatornára került át a Supra dél-balatoni kábelrendszerén, a Sió az UHF53-ra. – A csatornákat is fel kellett cserélni műszaki okokból azért, hogy a minimál programba kerülhessünk – így Kresz László, a Somogy tévé ügyvezetője. – Mivel helyi közösségi médiaszolgáltatónak minősülünk, minden kábeltévé-szolgáltatótól sorra azt kérjük, hogy kerülhessünk át az alapcsomagba.Néhány hete a marcali helyi tévé járt úgy, hogy a szolgáltató a műsorát az alapcsomagból előzetes értesítés nélkül egy másik sávba helyezte át. Január 2-tól a sötét képernyővel szembesültek a marcaliak a helyi televízió adása helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!