Közélet

2012.02.07. 12:38

Somogybükkösdöt elzárta a hó a külvilágtól

A gyerekek nem mentek iskolába, óvodába, a háziorvos is telefonált, hogy nem tud menni a rendelésre.

Varga Andrea

Se ki, se be – elzárta a hó Somogybükkösdöt a külvilágtól kedden. Egyetlen busz sem ment be a faluba, személyautóval is lehetetlen volt közlekedni. A kenyeret és tejet a szomszédos Porrogon lerakta a szállító, és a mikrotérség falugondoka vitte be Somogybükkösdre, noha azt nem tudta, hogyan ér vissza. A gyerekek nem mentek iskolába, óvodába, a háziorvos is telefonált, hogy nem tud menni a rendelésre.

Győrfi Miklós polgármester elmondta: a település elhelyezkedésénél fogva hidegebb – napközben sem ment mínusz tíz fok fölé a hőmérő – és jobban ki van téve szélfúvásoknak, mint a szomszédos falvak. Az önkormányzat munkagépe már hajnali kettőkor elindult, hogy letolja a havat. A közútkezelő gépei nem érkeztek meg. Győrfi Miklós emlékeztetett rá: nyáron hamar megbüntették őket egy sárfelhordás miatt, amiben egy vállalkozó munkagépe volt a ludas, most azonban az önkormányzat végzi a hó eltakarítást.– Itt is emberek élnek – így a polgármester. Ráadásul sok az idős és beteg, akiket a február elsején, a Start Program keretében felvett két dolgozó lát el. Havat lapátolnak, fát visznek be. Magam is felkerestem az egyedülállókat, kértem, hogy mondják, ha tudunk segíteni.
A helyzet egyébként dezsavű érzést szül: éppen két éve Győrfi Miklós az akkori hóhelyzet kapcsán azt nyilatkozta: a madár is két heti élelemmel repül Somogybükkösdre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!