Közélet

2012.02.27. 20:10

Szeremley Huba a kapitánya a Rakonczayt kereső vitorlásnak

Szeremley Huba vezetésével balatoni vitorlás csapat indult hétfőn Gran Canaria déli részéről, Moganból Rakonczay Gábor felkutatására. Az Atlanti-óceánnak nekivágott magyar kenus február 6-án jelentkezett be utoljára műholdas telefonján.

Fónai Imre

A francia építésű Gib'' Sea 51 láb (15 méter) hosszú, a legénységet Szeremley Huba szkipper (kapitány) és felesége Koncz Krisztina, valamint az ismert borász fia, Koppány, továbbá Finánczy László, Nemeskéri Miklós, Tollner Dániel és Vitézi Fanni alkotja. Mindannyian legtöbbet a Balatonon vitorláznak.
A csapat a Földközi-tenger téli átvitorlázásáról érkezett meg éppen, mely az egyik résztvevő, Kardos Gábor szerint hasonló „őrültség”, mint egyedül átevezni az Atlanti-óceánt.

Kardos, aki a Balaton, mint vízisport-fellegvár népszerűsítésére már több rendezvénnyel, így például a két part közötti átcsúszással is igyekezett felhívni a figyelmet, megjegyzi: már érti, hogy a régi rómaiak és a görögök télen miért nem vitorláztak a Földközi-tengeren. – Még a mai technikai és biztonsági feltételek mellett sem szokás, amit jól mutat a pőre tény, hogy egész utunk alatt összesen egy vitorlással találkoztunk nyílt vízen – így Kardos.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A balatoni borász a kapitánya a Rakonczayt kereső hajónak
[/caption]

Megismerkedtek útjuk során a hírhedt Oroszlán öböl, a Golfe du Lion közelében a Mistral erejével, a gyakran egy hétig tartó viharokkal, melyek Dél-Franciaországtól Afrika partjaiig olykor tízméteres hullámokat vetettek. Az algériai Skikda előtt egyik éjjel jégesővel, hóval kapták a nyakukba a 64 csomós szelet. Feszültséglevezetőként hógolyóztak a fedélzeten.

Tavaszi kajakos, kenus, szörfös balatoni rendezvény szervezésén töri máris a fejét Kardos Gábor, remélve, hogy azon már Rakonczay Gábor is részt vehet.

Címkék#Fonyód

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!