Közélet

2012.02.17. 17:41

Szerzői jogdíj az óvodában, Süsüért még fizetni kell

Sokkolta a hír a napokban a könyvtárosokat, művelődési intézményvezetőket, könyves boltokat, miszerint jogdíjat kell fizetni, ha kortárs szerzők műveiből olvasnak fel egy-egy rendezvényükön.

Varga Andrea

Mindez a közmédia félreértelmezhető tájékoztatása kapcsán. Arról volt szó: a könyvtárak és könyvesboltok takarékoskodni szeretnének, így a mesélők többsége csak a népmesék és a régi mesék közül válogathat, mert ezek után nem kell szerzői jogdíjat fizetni. Ha olyan szerző meséje hangzik el, akinek a halála óta még nem telt el 70 év, az jogdíjköteles, a szerzői jogdíj pedig a résztvevők számától, a jegybevétel összegétől és a mesélő fellépti díjától is függ, induló összege 2700 forint.

Kiderült: nem történt olyan jogszabályi változás, ami érzékenyen érintené az adott intézményeket, amelyek forrása szűkös, ugyanakkor szeretnék a kortárs szerzők műveit megismertetni egy-egy irodalmi rendezvényen, mesedélutánon, foglalkozáson. A jogdíj ugyanis azokra a belépődíjas rendezvényekre vonatkozhat, amelyeken műsorszámként hangzanak el irodalmi művek.

Kaposváron a megyei és városi könyvtár baba-mama klubja ingyenes a szülőknek, hiszen része a könyvtár alapszolgáltatásainak. Béres Erika, a baba-mama klub vezetője azt mondta: nem is tudnának erre áldozni, s amúgy is nehezen mozdulnak a szülők. Hozzátette: szerencsére szó nincs róla, hogy a jövőben ez megváltozzon.

– A szerzői jogi törvény az oktatási, nevelési célú előadások széles körét mentesíti a jogdíjfizetés alól – reagált Tóth Péter Benjamin, az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület stratégiai és kommunikációs igazgatója. Ezen túl is arra törekszünk, hogy a kicsik a legkönnyebben jussanak zenéhez, irodalomhoz, meséhez. A jogalkotó mindaddig mentességet biztosit az óvodai, iskolai célú előadásoknak, amíg ezek a nevelési programban, tantervben foglaltak szerint valósulnak meg. Mindegy tehát, hogy az előadás az óvodában, iskolában vagy azon kívül (például könyvtárban) történik.



A kommunikációs igazgató hozzátette: van olyan, amikor fizetni kell: nyilvános iskolás, óvodás előadások esetén csak akkor kell jogdíjat fizetni a szerzőnek, ha belépődíjat szednek, illetve ha a külső előadónak fellépti díjat, gázsit fizetnek. Természetesen a népmesék, népdalok, illetve a 70 évnél régebben elhunyt szerzők alkotásai bármilyen esetben, akár kereskedelmi céllal is jogdíjmentesen használhatók fel.

A farsangi rendezvények időszakát éljük, egyes iskolai farsangokon előadással is készülnek a gyerekek. Megtudtuk: ha a rendezvény belépődíjas, akkor az alkotónak (vagy örökösének) és a rendezőnek egymás között kell megállapodnia arról, hogy kell-e fizetni az előadásért. Ezekben a helyzetben az alkotók általában ingyenesen vagy minimális díjért szokták engedélyezni a felhasználást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!