Közélet

2012.02.13. 18:06

Vadászat a Masatra - a jel 437 megahertzen érkezik

A 437 megahertzre állították rádiójukat hétfőn délután négy és öt óra között, de egyelőre nem sikerült befogniuk a Masat-1 rádiójelét a siófoki rádióamatőröknek.

Fónai Imre

 – Sokáig fönt lesz, előbb-utóbb csak összejön a kapcsolat – jegyezte meg öt után Turjányi József, a siófoki egyesület elnöke.

Fellőtték ugyanis hétfőn délelőtt az első magyar műholdat Francia Guyana Kourou európai űrközpontjából. A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született.Hétfő délelőtti pályára állása után öt órával volt várható, hogy a Masat-1 műhold (a kis méretű űreszköz neve a magyar és a satellite szavakból származik) hazánk fölé ér, elhagyva a Csendes-óceán partjait, Kubát, Észak-Amerikát, Észak-Európa fölé fordulva. Jeleinek vételére rádiósok hada állt készenlétben – történelmi a pillanat: magyar műhold adását még sohasem foghatták –, így a magyar rádiótávírász válogatottal csaknem megegyező siófokiak is. Rádióikat a 437 megahertzes frekvenciára állították, s számítógépen próbálták belőni a pontos irányt, ahonnan várható volt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az első magyar műhold
[/caption]

– Dél-délkelet irányba fordítottuk antennáinkat, s vártuk a jelet odaföntről, úgy nyolcszáz kilométer magasból – összegzett Turjányi József, a siófoki egyesület elnöke. – Délután négy és öt között álltunk készenlétben, de eleve úgy kalkulálva, hogy a műhold gyors haladási sebessége miatt legfeljebb egy-két percünk lesz a vételre. Azzal is számoltunk, hogy a hideg miatt jobbra is, balra is „elcsúszhat” néhány egységnyit a frekvencia. Nem jött azonban a HA 5 Masat hívójel. Nem adjuk azonban fel, rajta leszünk a következő periódusban is.

A 10x10x10 centiméteres kocka alakú műhold legfeljebb egy kilogramm tömegű lehet. Építése elsősorban oktatási célt szolgál, pályára állását követően gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!