Közélet

2012.03.13. 18:05

Balatonberényben lüktet Somogy e-pontja

Egy ezerkétszáz lelkes kistelepülésen működik Somogy területi e-Magyarország Pontja. A balatonberényi művelődési ház, egyben könyvtár vezetője fogja össze a megyében működő 197 e-Magyarország Pont működését, ahogyan teszi ezt az ország többi 18 megyéjében a területi vezető.

Márkus Kata

Barjákné Martin Judit igyekszik az 1200 balatonberényi életritmusához igazítani egyszemélyes intézménye működését, például este kilencig, tízig tart nyitva. Teszi ezt azért, hogy az általa működtetett e-Magyarország Pont betöltse szerepét: a lehető legkevesebbet kelljen utazniuk a berényieknek, hogy ügyes-bajos dolgaikat intézhessék. Évente hét-nyolcezer fős forgalmat bonyolít intézményében, egyedül. Kedden ő volt a megyei könyvtár szakmai napjának vendége.

– Ez egyszemélyes intézmény, művelődési ház, könyvtár, egyben e-Magyarország Pont – mondta Barjákné Martin Judit, intézményvezető a Megyei és Városi Könyvtár valamint a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Somogy Megyei Szervezete közös tavaszi szakmai napján Kaposváron. – A megyében működő 197 e-Magyarország Pont többsége könyvtárakban található, de vannak művelődési házakban, önkormányzatoknál, iskolákban is. A könyvtáraknak azonban kiemelt szerep jutna a rendszerben, ám ezt még nem minden könyvtáros látja. Ráadásul ma a könyvtárak pénzt is tudnak szerezni a működtetésükhöz. Balatonberény például pályázaton a könyvtár fél éves teljes fenntartási költégét nyerte meg mint területi e-Magyarország Pont. Gépre ugyan szükségünk volna még, mert bizony az összesen négy egyikére gyakran várni kell.

Barjákné Martin Judit szerint az e-közszolgáltatások jelentősége éppen abban rejlik, hogy az embereknek ne kelljen órákat utazgatniuk a kistelepülésekről, ahol a közlekedés amúgy is csapnivaló, hogy ügyeiket intézhessék.



– A legkeresettebbek az APEH ügyintézés, a banki szolgáltatások, az e-kereskedelem, e-tanulás, a távoktatásban való képzések, a távmunka – mondta. – Szükséges, hogy felzárkóztassuk a lakosságot, ám itt nem csak a hátrányos helyzetűekről van szó. Egy családban például arra már szinte biztosan nincs pénz, hogy csak azért fizessenek elő internetre, mert az amúgy a városban tanuló egyetemista gyerek esetleg csak hétvégén tud otthon vizsgára jelentkezni.
Totth László, a Somogy Megyei Civil Tanács elnöke a januártól hatályos civil törvény újszerűségére hívta föl a figyelmet.
  – A civilek támogatása korábbi formájában nem volt teljeskörű – mondta. – A módosított törvény pontosan meghatározza: kik a civilek, mely szervezetek esnek a civil törvény hatálya alá, milyen közcélú feladatokat látnak el. Az új törvény széleskörűen meghatározza mely szervezet honnan kaphat támogatást. Azért van szükség az információátadásra, hogy valamennyi civil szervezet el tudja helyezni magát a rendszerben, megismerve a központi elektronikus adatbázist.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!